BIST 9.911
DOLAR 35,41
EURO 36,30
ALTIN 3.068,88
HABER /  DÜNYA

MOSSAD'ın ödünü koparan Türk!

İsrail istihbarat örgütü MOSSAD özellikle bu isim yüzünden kaygılanıyor. Nedeni ise İran'la ilişkileri...

Abone ol

İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz, İsrail savunma kuruluşlarının ve özellikle istihbarat örgütü Mossad’ın Dış İlişkiler bölümünün MİT'in başına Hakan Fidan’ın atanmasından "kaygılı" olduğunu belirtti.

Gazete, İsrail’in Fidan’ın “İran’ı savunduğu”nu ve İsrail-Türkiye ilişkilerinde bilinçli değişiminin gerçekleşmesine katkıda bulunduğunu düşündüğünü yazdı.


Merkez sol çizgideki gazetenin savunma ve askeri konularda uzman yazarı Amir Oren’in imzasını taşıyan haberde, İsrail güvenlik çevrelerinin, Gazze’ye gemilerle yardım operasyonunun, 42 yaşındaki Hakan Fidan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından birlikte planlandığına ve ilişkilerdeki kasti değişimi temsil ettiğine inandıkları belirtildi.

İRAN İLE BAĞLARI GÜÇLENDİRİYOR

Ancak Haaretz, Fidan’ın yardım operasyonunun içinde yer aldığı veya yardım gemilerinin organizasyonunu yapan İnsani Yardım Vakfı (İHH) ile bağlantısı olduğuna dair somut bir bilginin bulunmadığını vurguladı.

Mossad yetkilileri ile yerel siyasi-güvenlik kuruluşlarının yetkilileri arasında yapılan toplantılarda, Fidan’ın daha önce Başbakanlık’ta Müsteşar Yardımcısı olarak görev yaptığı ve Türkiye’nin İran ile bağlarının güçlendirilmesinde merkezi rol oynadığının vurgulandığı belirtildi.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ İSTİHBARAT DEĞİŞİMİ ZARAR GÖRECEK

MİT’in İsrail’de Mossad ve Shin Beth gibi iki örgüt tarafından gerçekleştirilen iç ve dış istihbarat görevini tek başına yüklendiği kaydedilen haberde, akademik kariyeri sırasinda ABD, İngiltere ve Türkiye’de istihbarat servislerinin kıyaslamalı incelemesini yapan Hakan Fidan’ın da MİT’te iç ve dış istiharatın ayrılması gibi kurumsal değişiklikler planladığı ancak buradaki amacının kendi atamasına yönelik eleştirileri savuşturmak olduğu ileri sürüldü.

Haaretz’e göre Fidan’ın atanmasına yönelik İsrail istihbarat ve güvenlik yetkililerinin kaygıları iki olası sonuç doğuracak. "Birincisi, iki ülke arasındaki istihbarat değişimi zarar görürken, ikincisi İsrail, kendisine düşman ülke veya örgütlerin eline geçebileceği kaygısıyla Türkiye’ye bilgi aktarımını sınırlandıracak."