Kredi derecelendirme kuruluşu, Yunanistan'ın kredi notunu düşürürken AB ile varılan borç takası anlaşmasının teknik olarak iflas anlamına geldiğini duyurdu.
Abone olKredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Yunanistan'ın borçlarının yeniden yapılandırılmasının teknik olarak iflas anlamına geldiğini açıkladı.
Yunanistan'ın yerel ve yabancı para cinsinden notunu düşürüren kuruluş, "AB'nin açıkladığı programın Yunanistan'ın devlet tahvilleri üzerinde iflasın aslında kesin olduğuna işaret ettiğini'' öne sürdü.
Borç takası Yunanistan'ın borçlarının vadesinin 30 yıla kadar çıkarılmasını öngörüyor.
Ancak önde gelen küresel bankalar ve borçverenleri temsil eden Uluslararası Finans Enstitüsü'nden geçen hafta yapılan bir açıklamada borç anlaşmasının özel sektör alacaklılarına maliyetinin Yunanistan'dan toplam alacaklarının yüzde 21'i olacağı hesaplanmıştı.
Bir diğer derecelendirme kuruluşu Fitch'in de AB'yle Yunanistan arasında varılan anlaşmayı ''seçici iflas'' olarak değerlendirmesi bekleniyor.
İyimser değerlendirmeler de var
Öte yandan Moody's bir yandan Yunanistan'ın borç takasını iflas olarak nitelerken, diğer yandan Atina'nın uzun dönemli ekonomik görünümüne ilişkin iyimser değerlendirmeler yaptı.
Açıklamada, ''Önümüzdeki döneme bakıldığında AB programıyla, önerilen borç takasının Yunanistan'ın istikrarlaşması ve sonunda da borç yükünü azaltmasını sağlaması muhtemeldir'' dedi.
Anlaşma özel sektörün borç takasının yanısıra Avrupalı liderlerin Yunanistan'ın borç geri ödeme vadesinin uzatılmasını ve borçlarına uygulanan faizin indirilmesini öngörüyor.
Moody's, Yunanistan'a sağlanan paketin borç krizinin yayılma riskini önleyerek euro bölgesindeki bütün ülkelere fayda sağlayacağını duyurdu.
Kuruluş, Yunanistan'ın derecesini de alışık olunduğu gibi olumlu ya da olumsuz yerine ''gelişmekte'' olarak ilan etti.