Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moodys'ten Türkiye'de yükselişe geçen dolar fiyatına ilişkin uyarı geldi.
Abone olMoody’s’in Kıdemli Türkiye Analisti Alpona Banerji, dolardaki yükselişle ilgili olarak “Kur oynaklığını korumaktadır ve ülkenin dış şoklara karşı hassasiyetini yansıtmaktadır" dedi.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Kıdemli Türkiye Analisti Alpona Banerji, Türkiye'de dolarda yaşanan yükselişi yorumladı. Alpona Banerji, Türk Lirası’nın dolar karşısında son günlerde yaşadığı değer kaybına ilişkin “Türkiye’deki kur oynaklığını korumaktadır ve ülkenin dış şoklara karşı hassasiyetini yansıtmaktadır. Bu (kurdaki oynaklık) Türkiye’nin geniş cari açığını yansıtmakta ve kırılgan yatırımcı güveninden etkilenmektedir” ifadelerini kullandı. Önümüzdeki döneme ilişkin Türkiye’nin risk ve fırsatlarını de değerlendiren Banerji, Türkiye’nin güçlü mali sistemi, ekonomisinin çeşitliliği ve esnek politika karşılığı imkanı tanıyan düşük kamu borcu ölçütlerinin, ülkenin fırsatları içerisinde yer aldığını kaydetti. Türkiye’nin önümüzdeki döneme ilişkin en önemli risklerinin dışsal kırılganlıklardan kaynaklandığını belirten Banerji, “Yüksek cari açık da dahil olmak üzere, dış kırılganlıkları artıran yerel ve jeopolitik türbülanslara dair geçmişi Türkiye’nin önündeki zorluklar içerisinde yer almaktadır” diye konuştu.
'MERKEZ' AÇIKLAMASI
Banerji, son günlerde yaşanan Merkez Bankası politikalarına dair tartışmaların Türkiye’nin yatırım yapılabilir notunu riske sokup sokmadığını değerlendirdi. Banerji, “Moody’s’in Türkiye için mevcut Baa3 olan reytingi, hükümetin bir seviyede Merkez Bankası politikasına ilişkin karar almasını içermektedir” dedi. Basında, Banerji’nin “Merkez Bankası üzerindeki baskı” ifadesini kullandığı öne sürülmüştü. Banerji, bu yönde öne sürülen ifadeleri doğrulamazken, yeni bir açıklama yaparak “hükümetin bir seviyede Merkez Bankası politikasına ilişkin karar almasının” mevcut kredi notu içerisinde değerlendirildiğini söyledi.
DEĞERLENDİRME 10 NİSAN’DA
Moody’s’in gözden geçirme takvimine göre 10 Nisan, 7 Ağustos ve 4 Aralık 2015 tarihlerinde Türkiye’nin kredi notuna ve görünümüne ilişkin değerlendirmede bulunması bekleniyor. Moody’s ağustos ayında Türkiye’nin kredi notu ve görünümüne ilişkin ülke takviminde belirtilen tarihte açıklama yapmamış, daha sonrasında Moody’s’in takviminin sadece olası eylemlere ilişkin bir gösterge olduğu bilgisi verilmişti. Ardından kuruluş 5 Aralık’ta, Türkiye'ye yönelik kredi notu açıklaması beklenirken, resmi sitesinden kısa bir bildiri yayınlayarak not ve görünüme ilişkin açıklama yapmayacağını duyurmuştu.