BIST 9.661
DOLAR 33,98
EURO 37,85
ALTIN 2.822,31
HABER /  GÜNCEL

Moody's Portekiz'in kredi notunu düşürdü

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Portekiz'in kredi notunu iki kademe aşağı çekti. Başbakan Socrates, kemer sıkma politikalarıyla piyasaya güven vermeye çalışıyor. Fakat kesintilere karşı güçlü bir muhalefet var.

Abone ol

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Portekiz'in kredini notunu iki kademe düşürerek A1'den A3'e çekti.

Ekonomik görünümün negatifde kaldığını söyleyen Moody's, ileride Portekiz'in kredi notunu yeniden düşürmesinin olası olduğunun ipucunu verdi.

Kamu borçlarının yükü altında ekonomisi sıkıntılı bir dönemden geçen Portekiz'de hükümet, geniş çaplı kemer sıkma politikalarını hayata geçirmeyi planlıyor.

Ancak muhalefet, planları kabul etmediğini açıkladı.

Portekiz hükümeti, muhalefetin siyasi bir krize kapı araladığını söyleyerek, bunun ekonomik darboğazı daha derinleştireceği uyarısında bulunuyor.

Euro bölgesinde benzer sorunları yaşayan İrlanda ve Yunanistan'ın ekonomilerini kurtarmak için Avrupa Birliği ve İMF devreye girmişti.

Başbakan Jose Socrates, aynı şeyin Portekiz'in de başına gelmemesi için kamu harcamalarında kesintilerin şart olduğunu savunuyor. Hükümet kemer sıkma programı dahilindeki son önlemleri geçen cuma günü açıkladı.

Önlemler arasında sağlık bütçesinde ve devlet yardımlarında öngörülen kesintiler de var.

Ana muhalefet, planlara itiraz ettiğini resmen açıklayarak Başbakan Socrates'e meydan okudu.

Muhabirler, bu gelişmenin Socrates'in lideri olduğu azınlık hükümetinin sonunu getirebileceğini ve Portekiz'in genel seçimlere gitmesini olası gördüklerini bildiriyorlar.