BIST 9.685
DOLAR 33,96
EURO 37,76
ALTIN 2.823,55
HABER /  GÜNCEL

Monti, yeni hükümeti kurduğunu söylüyor

Silvio Berlusconi'nin istifası ardından yeni İtalyan hükümetini oluşturmakla görevlendirilen Mario Monti, kabinesini bugün Cumhurbaşkanı Napolitano'ya sunacağını açıkladı. Teknokrat lider, bir parti dışında İtalyan siyasetinin desteğini aldığını söylüyor.

Abone ol

İtalya'da başbakanlığa atanan teknokrat lider Mario Monti, yeni kabineyi kurduğunu ve bugün ilerleyen saatlerde Cumhurbaşkanı Napolitano'nun huzuruna çıkacağını söyledi.

Eski Avrupa Komisyonu üyesi Mario Monti, İtalya'nın ekonomik krizden çıkacağından emin olduğunu kaydetti.

Monti, pazar günü başbakanlığa atandığından beri yeni hükümeti oluşturmak için siyasi parti lideleri, sendikalar ve işverenlerle görüşme içindeydi.

Hükümet üyelerinin kimler olduğu hakkında bir ayrıntı vermeyen Mario Monti, İtalyan siyasetinde tek bir parti dışında kalan bütün grupların desteğini aldığını belirtiyor.

Eski Berlusconi hükümetinin koalisyon ortağı sağ kanat Kuzey Ligi, Monti hükümetine destek vermeyeceğini söylüyor.

Muhabirler, kabinenin tümünün kendisi gibi teknokratlardan mı oluşacağı ya da siyasetçileri de içereceği mi sorusunun merakla beklendiğini bildiriyor.

Mario Monti hükümetinin göreve devralması için İtalyan parlamentosunun her iki kanadından da güven oyu alması gerekiyor.

Monti hükümeti parlamentonun onayını alırsa, derhal İtalya'yı borç krizinden çıkarmak için harekete geçecek.

İtalya'nın borçlanma faizinin tehlikeli seviye olarak kabul edilen yüzde 7'nin üzerine çıkması endişe yaratıyor.

İtalyan borç tahvillerine uygulanan faiz geçen Çarşamba yüzde 7.48'lik rekor seviyeye çıkmış ve bu durum Silvio Berlusconi'nin istifa sürecini tetiklemişti.

Piyasalar, İtalyan hükümetinin borçlarını ödeyemeyeceğinden kaygılanıyor.