BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

Mohaç savaşında muhteşem sahneler

Kanuni Sultan Süleyman'ın Mohaç Meydan Muharebe sahneleriyle izleyicileri ekran başına kilitleyecek.

Abone ol

Osmanlı İmparatorluğu yeniden diriliyor. Batı dünyasında sıkça dillendirilen bu yakıştırmanın tam ortasında imparatorluğun en kudretli dönemini yansıtan dizi gündemden düşmüyor.

1526 yılında Macaristan'ı haritadan silen iki saatlik savaş, tüm haşmetiyle diziye aktarıldı. 'Muhteşem Yüzyıl', bu akşam Türk televizyon tarihinin en pahalı sahnesiyle ekranda olacak.

17 dakikalık Kanuni'nin Mohaç Meydan Muharebe sahnesinin dakikası 50 bin liraya mal oldu. 25 günde çekilen sahnede 2 bin kişi rol aldı.

BÜYÜLEYEN SAHNELER İÇİN TIKLAYIN

2 bin kişinin rol aldığı savaş sahnelerinde 'Yüzüklerin Efendisi', 'Cennetin Krallığı' gibi filmlerdeki teknikler kullanıldı. 100 kişilik teknik ekibin görev aldığı çekimler 25 günde tamamlanırken görsel efektler 2.5 ayda hazırlandı.

Habertürk magazin yazarı Memet Güler herkesin merakla beklediği diziyi yazdı. Kanal D'deki iddialı rakibi Kuzey Güney ile reyting savaşına tutuşan Muhteşem Yüzyıl'ın nefes kesen mücadelesine ilişkin ilginç bir yazı kaleme aldı. 

KUZEY GÜNEY DAYANAMAZ!

İkinci bölümlerinde Muhteşem Yüzyıl’a açık ara farkla yenilince, üçüncü bölümü izleyicinin karşısına “tekrarı yok” ibaresiyle çıkan Kanal D'ye yazar, şu tavsiyede bulundu:

"Kuzey Güney’i geçen yıldan devam eden ve bu sezona bomba gibi giren Muhteşem Yüzyıl karşısında tutmak, bu güzelim diziyi aslanların önüne atmak manasına geliyor. İşte bu yüzden Kanal D yönetiminin hiç inat etmeden, Yaprak Dökümü tadındaki Bir Çocuk Sevdim’i çarşamba akşamına Muhteşem Yüzyıl’ın karşısına kaydırıp, Kuzey Güney’i onun yerine cumaya alması gerekiyor. Ekran satrancının bugünkü dinamikleri, reyting verileri bunu gerektiriyor."

PRODÜKSİYON NOTLARI

** Kanuni Sultan Süleyman’ın otağı, toplam 15 kişilik ekiple savaşın çekildiği alana iki günde kuruldu.
**250 metrekarelik bir alana 8 buçuk metre yüksekliğinde kurulan otağının kumaşları özel olarak tasarlanıp dokutuldu. Otağın çevresine 2 buçuk metre yüksekliğindeki zokak (kumaştan duvar) için 500 metre kumaş kullanıldı.
**Savaş sahneleri için özel kalkan ve kılıçlar üretildi.
**Döneme uygun 250 adet Osmanlı tüfeği, 15 adet Osmanlı ve 10 adet Macar topu tasarlanırken, yine özel olarak tasarlanan zırhların bir kısmı İzmir’de, bir kısmı Çek Cumhuriyeti’nde yaptırıldı.
**Savaş sahneleri için 650 adet değişik rütbelere ait başlık, 450 adet asker kostümü yapıldı.
**Yaklaşık 100 kişiden oluşan teknik ekip görev aldı. Edirne’de bin 200 kişilik konaklama gerçekleştirildi.
**Savaş sahnelerinde dördü Çek Cumhuriyetinden, altısı Ukrayna’dan, toplam on usta dublör yer aldı.
**Her gün dönüşümlü olarak 60 atın yer aldığı sahnelerin danışmanlığını Cemal Hünal yaptı.
**Bir haftadır devam eden çekimler öncesinde sanat grubunun malzemeleri ve kostümleri İstanbul’dan Edirne’ye beş TIR’la getirildi.
**Kostüm ve sanat grubunun malzemelerini muhafaza etmek için 15 kamyonun yer aldığı film köyü için 12 çadır kuruldu.
**Çekimler esnasında tam teşekküllü iki ambulans, bir itfaiye aracı ve sekiz karavan hazır bulundu.
**Yaklaşık bir haftada araçlar 6 bin litrenin üzerinde mazot yaktı.
**Görsel efekt sanatçılarının toplam çalışma süresi 19 bin 500 saati, bilgisayarların çalışma süresi ise 78 bin saati buldu.