"Türkler doğuda Kürtleşebilir, batıda Kürtler Türkleştirilebilir." Ziya Gökalp'in bu fikri tuttu mu?
Abone olTerör baskısı ve güvenlik sorunları nedeniyle 1 milyon 200 bin kişi yerlerinden edildi. Büyük kentlere göç eden bu kişileri geri döndürmek için "köye dönüş projeleri" başlatıldı.
Diyarbakır'daki İslamköy adımı bir pilot proje olarak devreye sokuldu. Ancak sonuç tam bir başarısızlık...
Doktora çalışmasını doğudaki zorunlu göç üzerine yapan Hollandalı Dr.Joost Jongerden "Türkiye'nin köye dönüş politikası olmadığı" görüşünde.
Halkın da güvenlik endişesi nedeniyle verilen tazminatlarla şehirde ev almayı tercih ettiğini aktaran Jongerden, "Ne yerinden edinmişlerin köye dönmelerine ilişkin plan var, ne de gerçek anlamda tazminat" dedi.
Modernleşme tarihinin asimilasyonu
Sürekli olarak doğuya gidip incelemeler yapan Jongerden çarpıcı bir iddiayı dile getiriyor. Zorunlu göçler Hollandalı araştırmacıya göre bir asimilasyon. Ve bunu da şu sözlerle ifade ediyor;
"İnsanları şehirde yaşamaya itmek Türk modernleşme tarihinin en bilinen asimilasyon tekniklerinden biri. Ziya Gökalp'in 1910'larda yazdığı gibi, 'Türkler doğuda Kürtleşebilir, batıda Kürtler Türkleşebilir'. Kürtlerin şehirlerde kalmasının istenmesinin bir sebebi de bu, yani asimilasyon. Sadece askeri değil, kimliğe ilişkin bir tarafı da var bu politikanın."
Peki gerçekten öyle mi oldu?
Yapılan araştırmalar Kürtlerin kente yerleştikten sonra kimliklerinin daha çok farkına vardıkları yönünde. Kendilerini öncekinden daha fazla Kürt olarak tanımlamaya başlıyorlar.
Bu durum hatırlatıldığında Hollandalı araştırmacının verdiği cevap, Ziya Gökalp'in fikrinin tutmadığı yönünde.
"Ziya Gökalp'in fikri tutmadı, şehre giden Kürtler Türkleşmedi. Bunun tam tersi oldu. Şehre geldiklerinde farklı olduklarının daha fazla farkına vardılar.Yani Türk olmadıklarının..."
(Kaynak: Nokta)