Türk bankaları, dijital dönüşüme hızlı cevap verdi. Bankalar, internet bankacılığının bir adım ötesine geçerek, mobil bankacılık uygulamalarıyla da dikkat çekiyor.
Abone olCapital ve Ekonomist Dergileri’nin öncülüğünde gerçekleşen ‘CEO Club Buluşmaları’nın ‘Dijital Bankacılık Zirvesi’nde, Türk bankalarının dijital dönüşüme çok hızlı cevap verdiği, hatta internet bankacılığının bir adım ötesine geçilerek, mobil bankacılık uygulamalarıyla dünyada dikkat çektiği mesajı verildi.
Dünya haberine göre, Türk bankalarının, genç nüfusun da dijital yaşama yatkınlığının sağladığı avantajla, mobil uygulamalarda uluslararası platformlarda öne çıktığı belirten Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, son dönemde mobil bankacılığın büyük bir atılım yaptığına ve hatta artık, “internet out (eski), mobil in (yeni)" denildiğini hatırlattı. Vodafone Türkiye ana sponsorluğunda ve Accenture’un etkinlik sponsorluğunda gerçekleşen zirvede, Binbaşgil’in yanı sıra, Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici ve ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay, dijital bankacılığın geleceğine ilişkin görüşlerini aktardı. 4 banka genel müdürünün bir diğer ortak mesajı da, baş döndücürü bir hızla yaşanan dijitalleşmeye ve Türk bankalarının bu dönüşüme uyumuna rağmen şube bankacılığının daha uzun süreler devam edeceği görüşü oldu.
ŞUBELEŞME FORMATLARI DEĞİŞMEYECEK
Türkiye’de yılda ortalama 500 banka şubesi açıldığını bilgisini veren Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, şöyle konuştu: “Kişisel olarak, bir yandan korkunç bir dijitalleşme olmakla birlikte Türkiye’deki şube sayısının da buna paralel olarak artmaya devam edeceğini düşünüyorum. Çünkü bugün Türkiye’de 1 milyon kişiye yaklaşık 180 civarında banka şubesi düşüyor. Bunu yurtdışı ile kıyasladığınızda 3-4 katı olan ülkeler var. Daha zenginleşen, dijitalleşen, diğer taraftan da bankacılık ihtiyaçlarına yeni ihtiyaç duyacak kitleler var. Dolayısıyla ben şubeleşmenin devam edeceğini düşünüyorum ama tabi ki formatlarımız değişecek. Belki gişelerden daha çok müşteri hizmetleri ön plana çıkacak. Hizmetlerimizi etkinleştirmek noktasında da, dijital bankacılık ön plana çıkıyor. Genç demografik yapı, teknolojik ortam ve bankaların kendi iç dinamiklerini yan yana getirdiğimiz zaman dünyada bu alanda en iyi örnekleri verdiğimizi söyleyebiliriz.”
Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş ise, Türk bankacılık sektörünün mobil dönüşüme en ileri uygulamalardan başladığını ve sektördeki gelişimin kalıcı olduğuna inandığını dile getirerek, “Mobil bankacılıkta Türk bankacılığı olarak pozisyonumuzu iyi aldık. Öyle zannediyorum ki dünya bankacılığına da çok güzel örnekler vereceğiz” dedi.
MARAŞ'A SANA KOBİ ŞUBESİ
ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay da, Türkiye’de müşterilerin bankalardan daha ileride olduğunu kaydederek, “Türkiye’deki mobil penetrasyonu çok yüksek ancak bankacılıkta mobil kullanıcı sayısı hala çok düşük. Pratikliğin önünde engeller var. Teknolojiye yatırım yapıyoruz ama pratiklikte daha ileri gitmemiz lazım. Bankacılar olarak bizler daha pratik, müşteri dostu uygulamalar yaptıkça mobil bankacılık penetrasyonunu artırabiliriz” değerlendirmesinde bulundu. Abay, Maraş’ta tüm Türkiye’ye hizmet verebilecek ‘Sanal KOBİ’ şubesi kurmayı planladıklarını da ifade etti.
3 AYDA 11,% MİLYON KİŞİ
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Gökhan Öğüt, Türkiye’nin dijital dönüşümde, özellikle finansal hizmetler alanında başarılı bir konumda olduğunu belirterek, “Dijital bankacılık konusunda çok iyi bir yere geldik. 2013 sonu itibarıyla son 3 ayda 11.5 milyon kişi dijital bankacılığı kullandı. Bu fena bir rakam değil" dedi. Gökhan Öğüt, "Türkiye'de 56 milyon banka hesabı olma potansiyeli olan insan düşünürsek bu yüzde 20’lere kadar yüksek bir rakam” bilgisini verdi.
KREDİ DÜZENLEMESİNDE GERİ ADIM BEKLENİYOR
TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici, Türkiye’de bankacılık sisteminin ileri olduğunu ve dünyadaki trendlerin tamamen takip edilmesinin gerekmediğini belirterek, “Türkiye’de hala banka şubelerinin devam etmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü kültürel olarak bir şeylere dokunmanız, müşteriye yaklaşmanız ve işlemlerin de ona göre yapılması gerekiyor” diye konuştu. Leblebici, BDDK’nın konut, taşıt ve tüketici kredilerine ilişkin yaptığı düzenlemelerin doğru olduğunu, ufak tefek düzeltmeler olsa da geri adım beklemediğini belirterek, kredi büyümesinin bu sene % 20-25 aralığında olacağını söyledi.