Bosnalı Sırplar'ın eski Komutanı Ratko Mladiç'in Lahey'deki Savaş Suçları Mahkemesi'ne gönderilme kararını bugün temyiz edeceği açıklandı.
Abone olBosnalı Sırplar'ın eski Komutanı Ratko Mladiç'in Lahey'deki Savaş Suçları Mahkemesi'ne sınırdışı edilme kararını bugün temyiz edeceği açıklandı.
Ailesi Mladiç'in Lahey'de yargılanamayacak kadar hasta olduğunu öne sürüyor. Ancak Sırh hükümetinin temyiz başvurusunu reddetmesi bekleniyo.r
Mladiç, 1995'te 7 bin 500 Müslüman Boşnak erkek ve çocuğun öldürüldüğü Srebrenitza katliamının da aralarında bulunduğu savaş suçlarıyla itham ediliyor.
Başkent Belgrad'da dün akşam binlerce kişi Mladiç'in tutuklanmasını protesto etti.
Mladiç'i bir ulusal kahraman olarak gören eylemciler ve polis arasında çıkan çatışmalarda 100 dolayında kişi gözaltına alındı.
Mladiç'in ailesi ve avukatlarının bugün temyiz başvurusu yapması bekleniyor.
Belgrad'daki BBC Muhabiri Mark Lowen, Adalet Bakanlığı'nın karara varmasının üç gün sürebileceğini söylüyor.
'Başvuru reddedilecek'
Ancak Sırbistan'daki savaş suçları savcısının hastalık iddiasını oyalama taktiği olarak gördüğünü hatırlatan muhabirimiz, hükümetin büyük olasılıkla talebi reddeceğini vurguluyor.
Muhabirimiz, hükümetin Mladiç'in gidişiyle birlikte gösterilerin azalmasını umduğunu belirtiyor.
Mladiç'in Lahey'e ne zaman götürüleceği bilinmiyor. Ancak Lowen, Mladiç'in önceden duyurulmadan, bir gece uçuşuyla mahkeye götürüleceği yönünde spekülasyonlar olduğunu aktarıyor.
Mladiç'in avukatı, Belgrad'daki mahkemenin yargılanmaya elverişli kararına karşın, müvekillinin sağlık durumunun kötüleştiğini savundu
Bosnalı Sırpların eski komutanı Çarşamba günü Belgrad yakınlarındaki Lazarevo köyünde, ağabeyinin evinde yakalanmıştı.
Bosnalı Sırpların siyasi lideri Radovan Karadziç'in 2008 yılında yakalanmasının ardından sıra Ratko Mladiç'e gelmişti.
Lahey'deki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi tarafından 1995'te hakkında soykırım ve savaş suçu işlemekten dava açılan Mladiç bir süre Belgrad'da serbestçe yaşamış, hatta futbol maçlarında bile görülmüştü.
Ancak eski Yugoslavya cumhurbaşkanı Slobodan Milsoveç'in 2001'de tutuklanmasının ardından ortadan kaybolmuştu.
Mladiç'in yakalanmasını memnuniyetle karşılayan Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç, bunun ülkeye Avrupa Birliği kapılarını açacağını belirtmişti.
Tadiç Ratko Mladiç'in 16 yıl boyunca saklanmasını sağlayan ağı ortaya çıkarmak için soruşturma başlattıklarını da açıkladı.