BIST 10.645
DOLAR 32,57
EURO 35,24
ALTIN 2.474,65
HABER /  GÜNCEL

Mladiç'in duruşması için doktor kararı bekleniyor

Bosnalı Sırpların eski komutanı Ratko Mladiç'in, Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'ne sevkine yönelik süreç başladı. Ancak dün yakalanan soykırım zanlısı 69 yaşındaki Mladiç'in sağlığının kötü olması iadenin karara bağlanacağı duruşmayı geciktiriyor.

Abone ol

Sırbistan'da dün 16 yıl sonra yakalanan soykırım zanlısı Ratko Mladiç'in sağlık sorunları, Lahey'deki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'ne sevkinin karara bağlanacağı duruşmayı geciktirdi.

Doktorlar, bugün eski Sırp komutanın duruşmaya çıkıp çıkamayacağına karar verecek.

Mladiç dün yakalandıktan hemen sonra sonra yargıç karşısına çıkarılmış, ancak avukatlarının, yorgun görünen 69 yaşındaki zanlının sağlığının iyi olmadığını söylemesi üzerine duruşmaya ara verilmişti.

Bugünkü duruşma yapılsa bile Mladiç'in Hollanda'ya sevkinin bir hafta alabileceği belirtiliyor.

Lahey'deki davanın da bir-buçuk yıl içinde başlayabileceği kaydediliyor.

Saraybosna'da protesto

Mladiç, 1995'te Srebrenitsa'da aralarında çok sayıda çocuğun da bulunduğu yaklaşık 8 bin Müslüman erkeği öldürmekle suçlanıyor.

Soykırım yapmak ve insanlığa karşı suç işlemek ile de itham edilen Ratko Mladiç, Avrupa'da arananlar listesinin başındaydı.

Mladiç'in yakalanması Bosna'da farklı tepkilere neden oldu.

Saraybosna'da Mladiç'in destekçileri protesto gösterileri yaptı. Mladiç'in kahraman olarak görüldüğü kırsal kesimde de öfke vardı.

Ancak yakalanma haberi, savaşta mağdur olanları ve kurbanların yakınlarını sevindirdi.

Mladiç'in yakalanmasının Sırbistan'ın Avrupa Birliği üyeliğine giriş sürecini hızlandırması bekleniyor.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Mladiç'in yakalanmasının, benzeri suçluların adalet önüne çıkarılacağını gösterdiği bildirildi.

Fransa Cumhurbaşakanı Nicolas Sarkozy, "çok iyi haber" olarak nitelendirdiği gelişme nedeniyle Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç'in cesaretini övdü.

İsveç Dışişleri Bakanı ve Avrupa Birliği'nin eski Balkanlar özel elçisi Carl Bildt ise eski komutanın bir süre Sırp yetkililerce korunduğunu ancak Cumhurbaşkanı Tadiç'in oluşturduğu küçük, özel ve azimli bir istihbarat biriminin nihayetinde Mladiç'i yakaladığını söyledi.