BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

MİT'ten Genelkurmay'a 'TSK'daki cemaatçiler' listesi

MİT'in, Genelkurmay'a TSK içinde '1200 kişilik bir cemaatçi yapılanma' olduğu yönünde bir liste gittiği iddia edildi.

Abone ol

Milli Savunma Bakanı (MSB) İsmet Yılmaz’ın Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) “1000’in üzerinde kişi hakkında soruşturma sürüyor” sözlerinin ayrıntılarına ulaşıldı. TSK içindeki cemaatçi yapılanmaya dair soruşturma için MİT’in Genelkurmay’a 1200 kişilik bir liste gönderdiği belirtiliyor. Listede ağırlığı Kara Kuvvetleri personelinin oluşturduğu ve aralarında iki generalin de bulunduğu öğrenildi.

Sertaç Eş'in Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan ve MSB kaynaklarından alınan bilgiye dayandırılan habere göre, Genelkurmay’a, MİT, “Cemaatçi” olarak nitelenen ve aralarında iki generalin bulunduğu 1200 kişilik bir liste gönderdi.

Habere göre ayrıca, Genelkurmay Askeri Savcılığı’nca hakkında soruşturma yürütülen personel sayısı bu kadar olmasa da 1200 kişilik bir liste uzun süreden beri gündemde

KARA KUVVETLERİ AĞIRLIKLI LİSTE

Listenin ağırlıklı bölümü Kara Kuvvetleri’nden oluşuyor. Listede biri korgeneral, biri de orgeneral rütbesinde olan iki kişi de bulunuyor. Hatta bu generallerden biri, “TSK’da cemaatçi kadrolaşmayı sağlamakla” suçlanıyor.

YAŞ TOPLANTISINA KADAR NETLEŞMESİ BEKLENİYOR

Komuta heyeti, “kendileriyle çalışmış ve terfi almış bu generallerin kanıt olmaksızın suçlanmasına” tepki gösteriyor. Komuta heyetinin tepkisinin ne ölçüde olacağı, cemaatçi yapılanmayal tasfiyenin hangi yöntemle yapılacağının önümüzdeki Ağustos ayı başında yapılacak YAŞ toplantısına kadar netleşmesi bekleniyor.

JANDARMA AYIKLAMAYA BAŞLADI

İhbarlar üzerine yapılan soruşturmalarla oluşan bu listeye ilişkin net tavır henüz belirlenmezken, Jandarma Genel Komutanlığı’na yönelik hükümetin tutumunun netleştiği dile getirildi. Buna göre, Jandarmada “cemaatçi ayıklama” başlatıldı. MİT tır’larının durdurulmasıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan çok sayıda subay bu kapsamda değerlendirilirken, il jandarma komutanlıklarına yapılacak atamada İçişleri Bakanı’nın etkinliğini sağlayan yasal düzenlemenin de bu amaçla çıkarıldığına dikkat çekiliyor.

HÜKÜMET YENİDEN YAPILANMAYI ÖNGÖRÜYOR

Jandarmayı, “Emniyet’ten sonra en çok cemaatçi yapılanmanın olduğu birim” olarak değerlendiren hükümet, kurumda yeniden yapılanma öngörüyor. Bu kapsamda mevcut Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay’ın görev süresinin dolmasının ardından Ağustos ayından sonra yapılacak “uyumlu atama” ile kurumda İçişleri Bakanı’nın daha aktif karar vermesi bekleniyor.