BIST 9.831
DOLAR 35,15
EURO 36,55
ALTIN 2.966,83
HABER /  GÜNCEL

MİT'te aile içi zirveden bu karar çıktı!

Medya ve devlet brifinglerinden önce MİT kapılarını 'ailelere' de açtı, yeni uygulamalar anlatıldı.

Abone ol

Yapısal dönüşümden geçen MİT, kurum içinde de ilklere imza atıyor. Medya ve devlet brifinglerinden önce MİT kapılarını 'ailelere' açtı. Teşkilat mensuplarının yakınlarına kurum tanıtıldı, yeni uygulamalar anlatıldı.

Akşam gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Küçükkaya, MİT'te yaşanan "dönüşümü" kaleme aldı.

İşte o yazı....

MİT'te görev yapanlar veya onların aileleri ne iş yaptıkları sorulduğunda genellikle 'Başbakanlık'ta çalışıyorum' derler.

Müsteşarlığa geldiğinden bu yana kurumda 'yapısal' değişikliklere giden Müsteşar Hakan Fidan teşkilat mensuplarına ve yakınlarına bu sözü yasakladı.

Bugünlerde, MİT'in 85'inci yıldönümü nedeniyle kurumun kapılarını önce medyaya, ardından devlet zirvesine brifinglerle açan Fidan, kısa süre önce bir ilke imza attı.

'Başbakanlık'ta görevliyim' sözünü yasaklatan bu uygulamanın ilginç bir hikayesi ve etkileyici başka detayları var.

Fidan, teşkilat mensuplarının eşlerini ve 16 yaşından büyük çocuklarını gruplar halinde bir araya getirmeye başladı. Bu MİT tarihinde bir ilk.

Ailelere öncelikle kurum tanıtılmış. Sonra bazı uyarılarda bulunulmuş ve yeni uygulamalar hakkında bilgi verilmiş.

İlk ve en önemli konu, 'kimlik teşhirini önlemeye dönük' bir dizi tedbir...

'MİT'te görev yapan aile ferdiniz için Başbakanlık'ta çalıştığını söylemeyin. Buna artık kimse inanmıyor. Tam tersine birisi bunu duyduğunda MİT'te çalıştığınızı düşünüyor.'

FACEBOOK VE TWITTER'DAN UZAK DURUN

İlk kez aralık ayında bir araya gelen MİT görevlilerinin yakınlarına ikinci uyarı internet güvenliği hakkında geldi.

Teşkilat mensuplarının kimlik bilgilerine sanal dünya aracılığıyla ulaşılmasının ciddi riskler oluşturduğu belirtildikten sonra şu değerlendirme yapıldı:

'Karşı casusluk çalışmalarının önemli bölümü açık istihbarata kayıyor. Internet, büyük
tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Teşkilat mensupları için sosyal ağlar zaten yasak. Yakınlarına yasaklayamayız ama uzak durmanızı tercih ederiz. Kimlik bilgilerinizi, görüntülerinizi ve telefonlarınızı da özellikle koruyun.'

YENİ YAŞAM ÖYKÜSÜ OLUŞTURUN

Teşkilat yönetimiyle, mensup ailelerin buluşmasında bana heyecanlı gelen bir bölüm daha var. Eşinin veya anne babasının istihbarat örgütünde çalıştığını söyleyemeyecek durumda olanlar ne yapacak? Bu soru gündeme gelmiş, işte ailelere yapılan tavsiye:

'Ailece oturup yeni bir yaşam öyküsü oluşturun. İnandırıcı olsun. Beraber yaparsanız, tutarlılık sorunu da çıkmaz. Ne kadar zaman geçse de ne kadar çok kişiye anlatsanız da bu formülle açık vermezsiniz.'

Bunları öğrendiğimde geçen hafta MİT'te Hakan Fidan'dan dinlediğimiz sunumu hatırladım. Ben bir süredir 'yeni devlet-yeni uzlaşma dili-yeni statüko' konularına değiniyorum. MİT, başkentin en kapalı kurumudur. Genelkurmay'dan bile daha gizemlidir. Fidan döneminde bunun bir ölçüde değişeceği anlaşılıyor, ciddi reformlara girişildiğini görüyoruz. Bu değişimi, kurumlararası ilişkilerin dengesi bakımından da önemsiyorum.

Başbakan Erdoğan, üç gün önce Başbakanlık muhabirlerine, 'Müsteşar tercihimde haklıymışım' dedi. Fidan'ın icraatlarını da ne kadar yakından takip ettiği aşikar. Fidan'ın sunumunda 'biz küresel oyunun hiç bitmeyeceğinin farkındayız' deniliyordu. Uluslararası arena tam bir satranç tahtası hatta yeni tür bir savaşın açık alanı.

Türkiye, 21'inci yüzyıl dünyasında büyük aktör olacaksa hem tek tek kurumları güçlü olmak zorunda hem de kurumlar arasındaki işbirliğini başarıyla sağlamak durumunda. Güçlü MİT güçlü Türkiye.

Ama her şey bireylerde başlıyor. Teşkilat mensuplarının da yaratıcılıklarına büyük iş düşüyor, hele kendi yaşam öyküleriyle ilgili.