Türkiye-İsrail ilişkilerindeki soğukluk, MİT ve MOSSAD işbirliğine de yansıdı. İki istihbarat servisi zorunlu haller dışında işletilmiyor.
Abone olTürkiye ve İsrail ilişkilerinde yaşanan gerilim iki ülke istihbarat örgütlerini de yakından etkiledi.
Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) ile İsrail'in istihbarat örgütü MOSSAD'la bilgi alışverişinin Mavi Marmara saldırısının ardından derin dondurucuya alındığı öğrenildi. İki istihbarat servisi arasındaki bilgi akışının "zorunlu haller" dışında işletilmediği belirtiliyor.
İstihbarat birimleri arasındaki ilişkilerin eskiye dönmesi için Tel Aviv yönetiminin Mavi Marmara saldırısıyla ilgili Ankara'dan özür dilemesinin ve saldırıda yaşamını yitirenlere tazminat vermesinin önemli bir yer tuttuğu öğrenildi. SABAH'tan Yahya Bostan'ın edindiği bilgilere göre, iki istihbarat birimi arasında gerçekleştirilen ziyaretler en alt düzeye indirildi. MOSSAD ve MİT, geçen süre içinde tek bir ortak operasyon bile düzenlemedi.
GÜVENLİK ZAFİYETİ
MOSSAD'ın bazı Türk istihbaratçıları deşifre etme gayreti içinde olduğu ve bunun için farklı yöntemleri denediği belirlendi. MOSSAD'ın Türkiye ve MİT ile ilgili kara propagandayı da devreye soktuğu bazı somut olaylar üzerinden tespit edildi. MİT de bu amaçla bazı noktalarda karşı koyma faaliyetlerine ağırlık verdi.
İki istihbarat servisi arasında çok derinde yaşanan bu mücadelenin bazı güvenlik risklerini de gündeme getirdi. Bu amaçla bazı MİT mensuplarının zorunlu olmadığı haller dışında açık alanlarda yemek yemediği öğrenildi. Bu uygulamanın özellikle yönetici konumundaki isimler için uygulandığı kaydedildi. Türkiye ile İsrail arasında yaşanan gerginlik ilk olarak Konya'da yapılan Anadolu Kartalı tatbikatında kendisini göstermişti. Türkiye, aldığı bir kararla Ekim 2009 tarihinde Konya'da uluslararası düzeyde yapılacak tatbikatı ertelemişti.
Genelkurmay Başkanlığı "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yıllık planlı tatbikatlarından olan Anadolu Kartalı (AE 09/3) Tatbikatı 10 23 Ekim 2009 tarihleri arasında, Dışişleri Bakanlığı marifetiyle ilgili ülkeler arasında yürütülen temaslar neticesinde, uluslararası katılım ertelenmiş olarak Konya'da icra edilecektir" açıklamasında bulunmuştu. Mavi Marmara saldırısından sonra İsrail'den özür ve tazminat bekleyen Türkiye, bu yönde halen adım atılmaması üzerine İsrail'e yönelik tavrını sürdürüyor. Son olarak Atina'da yapılan İklim Zirvesi'ne onur konuğu olarak katılan Başbakan Erdoğan, İsrail Başbakanı Netenyahu'nun Zirveye katılmasına tepki göstermişti. Erdoğan'ın tavrı üzerine Yunanistan, Netenyahu'ya davet konusunda ısrarcı olmamıştı.