Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Küçükkaya, MİT - Emniyet arasındaki krizde gelinen noktayı yazdı...
Abone olAkşam'ın tepe ismi İsmail Küçükkaya, bir süre önce yargı ile MİT arasında patlak veren ve Emniyet'in de dahil olduğu krizde gelinen noktayı kaleme aldı.
Emniyet ile MİT arasındaki gerginliği bitiren ilk adımın, İstanbul'da bir ziyaret esnasında atıldığını ileri süren Küçükkaya, daha sonra gelinen noktada istihbarat paylaşımı noktasında ve Nevruz'daki kaosa karşı ortak tutumun iki kurum arasındaki buzları iyice erittiğini ileri sürdü.
İşte Küçükkaya'nın Akşam'daki yazısının tamamı;
Süreç, Başbakan'ın, yasal değişiklikten sonra, MİT Müsteşarı, Emniyet Genel Müdürü ve İstanbul Emniyet Müdürü'ne bu yönde kesin talimat vermesiyle hızlandı. 'Devlet içinde kavga istemiyorum' diyen Erdoğan, üç yöneticiye de 'kendi kurum ve kadrolarınıza sahip çıkın' dedi. Her kim olursa olsun hata yapanın gözünün yaşına bakmayacağını vurgulayarak...
İLK SICAK TEMAS İSTANBUL'DA
İlk sıcak temas İstanbul'da sağlandı.İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, MİT'in İstanbul Bölge Başkanlığı'na yeni getirilen A.D.'yi ziyaret etti. Beşiktaş'taki bu buluşma, kutlama ziyaretinin çok ötesinde anlam taşıyordu. Uzun ve sıcak bir görüşme oldu. Tam bir hafta sonra bu kez A.D, Vatan Emniyet'e giderek Çapkın'a iade-i ziyarette bulundu. Her iki kurumun en kritik birimlerindeki bu yakınlaşma etkisini hemen orta düzey yöneticilerde ve alt kadrolarda göstermeye başladı.
İSTİHBARAT VE TERÖR ZİYARETLERİ
MİT'in 'bölücü terör ve sol fraksiyonlar konularındaki yetkili' iki üst düzey yöneticisi beraber İstanbul Emniyeti'ne giderek aynı gün İstihbarat ve Terörle Mücadele Şube Müdürleri'ni ziyaret ettiler. İşte bu iki görüşme somut sonuç üretmek için hayati değerdeydi. Zira, ancak beraber çalışırlarsa sonuç alabilirler, operasyon düzenleyebilirlerdi. İyi seçilmiş isimlerdi...
Bir anda hızlanan temas trafiği, bir alt kademeye de indirildi, müdür yardımcıları ve 'büro amirleri' düzeyinde sürdürüldü. Bu yakınlaşma, etkisini somut olarak hemen göstermeye başladı.
İstihbarat paylaşımı arttı. Son bir ayda MİT'ten Emniyet'e 25'in üzerinde bilgi paylaşımı gitti. Bunlar özellikle El Kaide terör örgütüyle ilgiliydi. El Kaide kamplarına katılmak üzere olan isimler tespit edildi ve Emniyet bunlarla ilgili gereğini yaptı.
NEVRUZ'DA KAOSA KARŞI İŞBİRLİĞİ
Ardından kritik Nevruz işbirliği geldi. PKK'nın kaos yaratma planları ortak çalışmalarla ön istihbarat alınarak ortaya çıkarıldı. Nevruz kutlamalarında eylem yapacak kişilerle ilgili bilgi paylaşımı sergilendi.
Bu süreçte, İstanbul'dan PKK'ya katılmak üzere son bir haftada altı gencin dağa çıkışı son anda engellendi. İl Güvenlik Kurulu toplantısına yeni bölge başkanı da ilk kez katıldı. Birlik ve beraberlik vurgusu yapıldı. Emniyet ve MİT'in ortak açıklaması da bu sürece denk düşüyor.
EMNİYET BİRİMLERİNE "MİT" TALİMATI
İstanbul Emniyeti'nde ilgili birimlere talimat verildi. MİT ile yapılacak görüşmelerde çok hassas olunması, açık ilişki ve iletişim kurulması gerektiği belirtildi. 'Eskiden nezaket kurallarına ne kadar dikkat ediliyorsa şimdi 10 katı özen gösterilsin' vurgusu yapıldı.
TERÖRE KARŞI ORTAK TAVIR
Güneydoğu'da Jandarma Özel Harekat ve Emniyet güçlerinin ortaklaşa operasyonları arttı. İstihbarat bilgileri hem Emniyet'ten hem de MİT'ten geldi. Son dönemdeki bütün operasyonlar ortaklaşa yürütülüyor. Bitlis'te 15 kadın PKK militanının öldürüldüğü operasyon ve Cudi Dağı harekatı da beraber gerçekleştirildi.
Masaya evet ama... Devletin güçlü, örgütün zayıf olması prensibi egemen olmuş durumda.
ORTAK DÜŞMAN..
Bu yılı örgüt, dönüm noktası olarak görüyordu. KCK operasyonları ve devlet kurumları arasındaki işbirliği bu beklentiyi boşa çıkarmaya dönük.Güvenlik kurumları arasında tam bir görüş birliği oluşmuş durumda.
Uluslararası konjonktür de buna uygun. ABD'nin Seul'de tekrarladığı desteği burada önemli. Ortak düşman, terör örgütü.