MİT de değişim rüzgarlarından nasibini aldı. MİT'in internet sitesine ziyaretçi akını iki kat arttı.
Abone olBir zamanlar darbe istihbaratlarını bile başbakanlardan gizleyen MİT, artık internet sitesinde ne sorarsanız cevaplıyor. Vatandaşların da merakı büyük. Teşkilatın 'www.mit.gov.tr' adresine girenlerin sayısı geçen yıl 2 kat artarak 800 bini aştı.
Türkiye'nin en gizemli kurumu Milli istihbarat Teşkilatı, milenyumla birlikte şeffaflaştı. Vatandaş artık MİT'le ilgili bilmek istediği her türlü bilgiye bir 'tıkla ulaşabiliyor. Soruların yanıtlandığı web sitesini 2004 yılında 491 bin 998 kişi ziyaret etmişti. Gecen yıl ise ziyaretçi sayısı tam 2 kat artarak 801 bin 669'a ulaştı. Siteye girenlerin soruları ise birbirinden ilginç, işte, bu hafta HAFTALIK dergisinde yayımlanan soruların birkaçı:
S: MİT mensuplarının yabancılarla görüşmesi veya evlenmesi yasak mı?
C: Teşkilatımızın yürüttüğü görevin özelliği ve önemi nedeniyle, personelin ilgili mevzuatımızda öngörülen bazı şart ve vasıflan haiz bulunması gerekmektedir. Yabancı asıl veya uyruklu kişilerle evlenme yasağı da bunlardan birisidir. Yabancılarla görüşme hususu da anılan şart ve vasıflar kapsamında olup, MİT personelinin sadece amirlerinin bilgileri dahilinde yabancılarla görüşmeleri mümkündür.
S: MİT'çilere kırmızı ışıkta geçmek serbest mi?
C: MİT mensuplarının trafikte geçiş önceliği, hız sınırına uymama gibi herhangi bir ayrıcalığı bulunmamaktadır. Dolayısıyla MİT çalışanları da, tüm Türk vatandaşları gibi, trafik kurallarına uymakla yükümlüdürler. Aksi halde trafik cezaları ile tecziye edilmektedirler.
S: MİT'te çalışanlar birbirini kod adıyla mı çağırıyor?
C: MİT yasal bir kuruluş, mensupları ise yurt dışına ve Türkiye sathına yayılmış devlet memurlarıdır. Coğrafi şartlar ve görevin özelliği nedeniyle farklı ortam ve yerlerde çalışırlar. Bu koşullardaki bir iş yerinde insanlar birbirlerini ne kadar tanırsa, MİT mensupları da birbirlerini o kadar ve elbette gerçek kimlikleriyle tanırlar. Ancak, tüm istihbarat örgütlerinde olduğu gibi, görevin gerekli kıldığı durumlarda kod adı kullanılması gizlilik ve güvenliğin vazgeçilmezliğinden kaynaklanır.