BIST 9.891
DOLAR 35,35
EURO 36,47
ALTIN 3.013,76
HABER /  DÜNYA

MİT ve MOSSAD böyle pazarlık yaptı

Filistinlilerin takibi konusunda, MİT ile İsrail gizli servisi MOSSAD son 48 saat içinde yoğun temas trafiğine girdi.

Abone ol

İsrail ile Filistin arasındaki takas sürecinin başından beri içinde yer alan Ankara, son bir ayda sessiz diplomasi yürüterek, 11 Filistinliyi kabul etti. Müebbet hükümlüsü Filistinlilerin takibi konusunda, MİT ile İsrail gizli servisi MOSSAD son 48 saat içinde yoğun temas trafiğine girdi.

MİT, "Kaçamazlar, takip ederiz" garantisi verdi. Anlaşma sağlandı. Türkiye takas sürecine Başbakan'ın 13 Eylül'deki Mısır ziyaretinde dahil oldu. Erdoğan'a "Anlaşmada sonuca gidiliyor" bilgisi verildi. Başbakan'a eşlik eden MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Mısır istihbaratıyla detayları görüştü.

Buna paralel biçimde, Türkiye ve İsrailli diplomatlar ve istihbaratçılar teknik müzakereler yaptı. Tam bir ay sonra Hamas lideri Halid Meşal, geçen hafta Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu gece yarısı arayarak İsrail'le vardıkları anlaşmayı, dünya kamuoyuna duyurmadan önce aktardı.

FİLİSTİN YARDIM İSTEDİ

Filistin Dışişleri Bakanlığı da Davutoğlu'na gönderdiği mektupla yardım istedi: "İsrail ile anlaşmaya vardık. İsrail 40'a yakın Filistinli tutuklunun ne Filistin'de ne Mısır'da kalmasını istiyor. Bir kısmını kabul ederseniz, memnuniyet duyarız."

Ankara'da art arda toplantılar yapıldı. MİT ve Dışişleri, Türkiye'ye gönderileceklerin nerede, nasıl kalacaklarına ilişkin konuları karara bağladı. Filistin'e "Biz hazırız" mesajı gitti İsrail'le son 48 saatte müzakereler yoğunlaştı. MOSSAD, 11 Filistinlinin kaçmayacağından emin olmak için teminat istedi.

Ankara, "İmza takibi yapılacak, seyahat kısıtlaması uygulanacak, kaçamazlar" diye garanti verdi. Emniyet birimlerine imza verecekleri ve aileleri ile görüşmek istediklerinde özel bir prosedür uygulanacağı bildirildi.

ABBAS'TAN TEŞEKKÜR

Takasa saatler kala, Meşal'in özel temsilcisi önceki gece Ankara'ya gelerek MİT ve Dışişleri yetkililerinin hazır bulunduğu toplantıya katıldı. Davutoğlu'nun da bulunduğu toplantı saat 03.00'te bitti. Bu toplantıda tüm detaylar konuşuldu. Kimlerin geleceği, nerede kalacağı, hayatlarını nasıl idame ettireceği, ne gibi haklara sahip olacağı, aileleri ile nasıl görüşecekleri, lojistik ve güvenlik ile ilgili her türlü detay müzakere edilerek anlaşmaya varıldı.

Takas sonrası Filistin Lideri Mahmud Abbas, Davutoğlu'nu arayarak teşekkür etti. Türkiye gelecek tutuklular arasında suçuna, yaşına ve aldığı cezasına göre herhangi bir ayrım yapılmadı. Serbest bırakılanların 7'si dışındakiler ömür boyu hapis cezası almıştı. İsrail, Türkiye'ye 11, Katar ve Suriye'ye 15'er tutuklunun gideceğini açıklarken, Dışişleri Bakanlığı resmi olarak sayı vermedi.