BIST 9.420
DOLAR 34,33
EURO 36,24
ALTIN 2.834,89
HABER /  GÜNCEL

MİT Müsteşarı Başbakanlığa sığındı!

Cumhuriyet Başsavcıvekili Fikret Seçen gündeme bomba gibi düşen KCK soruşturması ile ilgili açıklama yaptı

Abone ol

MİT Müsteşarlığı savcılığa görev ve yetkisizlik itirazı yaptı. Gerekçede kurumun Başbakanlığa bağlı olması ve başvurunun oraya yapılması gösterildi.

FİDAN'IN ÇANKAYA GÖRÜŞMESİ BİR BUÇUK SAAT SÜRDÜ

Ankara'da hareketli saatler yaşanıyor.  KCK soruşturması kapsamında ifade vermesi için çağrılan Hakan Fidan, Çumhurbaşkanı Gül ile görüşmek için saat 14:30'da Çankaya Köşkü'ne çıktı. Fidan saat 16.00 sıralarında Köşk'ten ayrıldı. Görüşme yaklaşık bir buçuk saat sürdü.

MİT’TEN İTİRAZ

Köşk'ten flaş açıklama
Gül-Fidan görüşmesinin ardından Çankaya Köşkü'nden jet bir açıklama geldi. Ayrıntılar için TIKLAYIN

KCK soruşturması kapsamında MİT Müsteşarı Hakan Fidan, eski müteşar Emre Taner ve eski müsteşar yardımcısı Afet Güneş’in ifadeye çağrılmasının ardından MİT Müsteşarlığı savcılığa yazı gönderdi.

MİT Müsteşarının ifadeye çağrıldığının belirtildiği yazıda, “Söz konusu iddialar görev suçu kapsamına girmektedir. Kanuna göre görev suçu ile ilgili konularda Başbakanlık’tan soruşturma için izin alınması gerekmektedir." denildi. Soruşturma için Başbakanlıktan izin alınmadığının belirtildiği yazıda soruşturma ile ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yetkisiz olduğu belirtildi. Yazıda, Ankara’da bir soruşturma olduğu ve dosyanın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmesi istenildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, MİT’in söz konusu itirazları ve taleplerini incelemeye aldı.

ADALET BAKANI BAŞBAKANLIK'TA

Başbakan Erdoğan dasorgulanacak mı?
KCK soruşturması nereye kadar uzanacak? İnternethaber yazarı Cesim Parlak karanlıkta kalan noktaları aydınlattı. TIKLAYIN

MİT Kanunu'nun 26'ncı maddesine göre Başbakan'ın direkt izni gerekiyor. Yine iddialara göre Fidan ifade vermeyecek.  Fidan'ın Gül ile görüşme kararı almasından kısa bir süre önce Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Başbakanlık binasına gitti.

TOPLANTI ÜSTÜNE TOPLANTI

Dün gece yarısı 12'ye kadar kurmayları ile durumu istişare eden Fidan, bu sabah saat 7 civarı MİT karargahındaki odasına geldi. Kahvaltısını ettikten sonra müsteşar yardımcıları ve daire başkanları ile kritik bir toplantıya girdi. Toplantı öğlen saatlerinde sona erdi.

YASALAR NE DİYOR?

Ankara ise, savcıların MİT müsteşarını ifadeye çağırma yetkisinin olup olmadığına yoğunlaşmış durumda. Çünkü CMK 250 ve 251. maddeler özel yetkili cumhuriyet savcılarına geniş yetki tanıyor. CMK'nın 250. maddesinin üçüncü fıkrasına göre; şüpheli, görev ve sıfatı ne olursa olsun özel yetkili cumhuriyet savcısı tarafından ifadeye çağrılabiliyor. 251. maddenin birinci fıkrasına göre de savcıların doğrudan soruşturma yapma yetkisi var. Yani savcıların MİT müsteşarını çağırmasında hukuken bir sakınca bir engel görünmüyor.

YASAL FORMÜL ARANIYOR

İşte bu iki madde için şimdi Ankara’da bazı formüller üzerinde çalışılıyor.
 
Kısa süre önce yargının hızlandırılmasına yönelik olarak hazırlanan ve şu anda komisyon aşamasında olan yasal düzenleme paketine bu durumun bir daha yaşanmamasını sağlayacak maddelerin eklenmesi bekleniyor.

SAVCI MİT BÖLGE MÜDÜRÜNÜ TUTUKLAMIŞTI

MİT müsteşarının terör soruşturması kapsamında ifadeye çağrılması bir ilk ancak daha önce benzer bir durum da yaşanmıştı. Erzincan'daki Ergenekon yapılanmasına ilişkin soruşturma kapsamında, Özel Yetkiyi Savcı Osman Şanal MİT Bölge Müdürü’nü ifadeye çağırmıştı.
 
Dönemin MİT Müsteşarı Emre Taner'in olumsuz görüşüne rağmen Savcı Şanal CMK 250 ve 251. maddeyi dayanak göstererek ifadeyi almış hatta Erzincan Bölge Müdürü’nü tutuklamıştı.

NE SORULACAK?

KCK soruşturması kapsamında savcılığın ifadelerini talep ettiği MİT Müsteşarı Hakan Fidan, eski Müsteşar Emre Taner ve yardımcısı Afet Güneş'e sorulacak soruların çerçevesi tartışılıyor.

İddia, MİT mensuplarının KCK yapılanmasının faaliyetlerinde ve eylemlerinde rolü olduğu yönünde.

Hatta MİT heyetinin, Öcalan ile PKK'nın Avrupa ve kırsal kadroları arasındaki iletişimini kuryelik yaparak sağladığı iddia ediliyor.

MİT'in PKK ve KCK'nın eylemlerine göz yumduğu da önemli iddialardan biri.

İddiaya göre MİT, gerek doğrudan temaslarında, gerekse örgüt içindeki ajanlarıyla saldırı ve eylem talimatlarına ulaştı, ancak önlenmesine yönelik harekete geçmedi. Aksine eylem talimatlarının, Kandil ve kırsal kadrolara iletilmesine aracı oldu.

Bir başka iddia ise Diyarbakır’daki KCK operasyonlarında, Oslo'da yapılan PKK-MİT görüşmelerini tamamlayıcı nitelikteki toplantılara ait 12 ses kaydı ve Abdullah Öcalan’ın KCK yönetimine gönderdiği 19 mektup bulunduğu. Bu mektupların içeriği de sorulacak sorular arasında.