BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

MİT mahkemeye düştü!

MİT'e personel alımında Personel Başkanlığı'nca usulsüzlük yapıldığı ortaya çıktı.

Abone ol

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarlığı'na yeni atanan Hakan Fidan, dışarıda İsrail ve İran gibi önemli dış politika krizleriyle uğraşırken, içeride de kendisini hiç beklemediği sorunların ortasında buldu.

Ancak bu sorunlar ne dış politika ne terör tehdidi ne de küresel ekonomik kriz ile ilgili. MİT bu sıralar Personel Başkanlığı'nda yaşanan sıkıntılarla uğraşıyor. Emre Taner döneminden kalan sorunu masasında bulan Hakan Fidan şimdi bu sorunu nasıl çözeceğini düşünüyor. 

Vakit'in edindiği bilgilere göre, MİT'e personel alımında Personel Başkanlığı'nca yapılan usulsüzlük adli yargı organlarına taşındı ve MİT üst düzey yöneticileri ifade vermek zorunda kaldı. Devletin herhangi bir kurumu olmayan MİT'te personel krizi 2009'da teşkilat yöneticilerinin akrabası olan bazı adayların, sınavlara girecek nitelikte dahi olmamasına rağmen kuruma alınması ile başladı. KPSS'de belirlenen bazı puan türlerinden en az 80 puan alanlar ile yabancı dil bölümünden en az 42 soruyu doğru cevaplamış kişiler sınavlara başvuru yapabilirken, Teşkilat'ta Personel Daire Başkan Yardımcısı R.C.'nin oğlu olan İ.Ç.C ile Teşkilat'ta başka bir mensubun akrabası olan S.Ö. bu kriterleri karşılamamalarına rağmen MİT'te göreve başlatıldı. Bu uğurda sınavı kazanabilecek nitelikte olan bazı adaylar sınava dahi çağrılmadı. Bunun üzerine de konu mahkemeye taşındı.

MİT HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Kamu Görevlileri Etik Kurulu'na yapılan başvuru neticesinde 2009'da MİT ile ilgili soruşturma başlatıldı. Soruşturmanın muhatabı Personel Başkan Vekili S.A. oldu. Kendisinin ve yardımcısının oğlu başta olmak üzere bir çok üst düzey yöneticinin akrabasını, kriterlere uymamasına rağmen, Teşkilata alan S.A. Teşkilat tarihinde pek rastlanmayan bir şekilde savunma vermek zorunda kaldı.

Hakkında soruşturma açılmasından son derece rahatsız olan S.A.'nın başta dönemin Müsteşarı Emre Taner olmak üzere bütün yöneticilere tavır alarak savunmasında topu bu yöneticilere attığı ileri sürülüyor. Yaptığı savunmada bütün icraatlarını Teşkilat Danışma Kurulu'nun aldığı kararlar ışığında yaptığını söyleyen ve hiçbir yerde yayınlanmayan bir kararı referans gösteren S.A.'nın usulsüz alınan diğer personellerin isimlerini vermesinden çekinenlerin olduğu ileri sürülüyor. Bu isimlerin dönemin MİT Müsteşarı Emre Taner ve Müsteşar Yardımcısı A.G. olduğu, bu isimlerin S.A.'yı savunmak için Ankara'da lobi faaliyeti başlattığı iddia ediliyor.

MİT'E GİRİŞ KRİTERLERİ ŞÖYLE

MİT'e girmek isteyen adaylarda en az 4 yıllık eğitim veren Hukuk, Siyasal Bilgiler Fakültesi veya İktisat, İşletme, İ.İ.B.F. gibi bölümlerden mezun olmak, KPSS1, KPSS2, KPSS3 veya KPSS4 puan türlerinden son beş yıla ait 80 veya üstü puan almak, yabancı dilde KPDS'den son beş yıla ait 70 ve üstü puan veya KPSS'nin yabancı dil bölümünden en az 42 soruyu doğru cevaplamış olmak veya TOEFL'dan en az PBT:470, CBT:155 veya IBT:65 almış olmak, başvuru tarihi itibarıyla yüksek lisans ve doktora mezunları için 32, lisans mezunları için ise 30 yaşını doldurmamış olmak gerekiyor. Bu nitelikleri karşılayan adaylar MİT tarafından yapılan son derece detaylı ve zor sınav aşamalarından geçiriliyor.

80'E YUVARLAMIŞ

S.A. savunmasında bu şahısların KPSS ve KPDS puanlarının en yükseğinin 80'nin altında olduğunu kabul ederken, 80'e yuvarlandığını söyledi. Duyanların yüzlerinde hafif bir gülümseme meydana getiren bu savunmada S.A., ayrıca bu adaylarla akrabalık bağı bulunmadığını da belirtti. Kendi akrabalarını daha önce Teşkilata aldığı belirtilen S.A.'nın bu ifadesi sonrasında Etik Kurulu soruşturmayı karar aşamasına kadar getirdi. Ancak aynı konu ile ilgili olarak Ankara 6. İdare Mahkemesi'nde MİT aleyhine bir dava açılması nedeniyle Etik Kurulu soruşturmasını Nisan ayı içerisinde durdurdu. Zira 5176 sayılı Etik Kurulu Kanunu'nun 4. Maddesi'nde ‘ Yargı organlarında görülmekte olan veya yarı organlarınca karara bağlanmış uyuşmazlıklar ile ilgili olarak Etik Kurulu'nun araştırma yapamayacağı, başlatılan soruşturmaların ise durdurulması gerektiği' belirtilmekte.  (Vakit)