Başbakanlık Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı, kuruluşunun 85'inci yıl dönümünde kapılarını medyaya açıyor. Genel Yayın Yönetmenleri Ankara'da toplanıyor.
Abone olBu çerçevede MİT Müsteşarı Hakan Fidan da yarın medya kuruluşlarının yöneticilerine müsteşarlığın halkla ilişkiler çalışmaları hakkında bilgi verecek.
MİT Müsteşarlığı, 85'inci kuruluş yıl dönümünü çeşitli etkinliklerle kutlayacak. Etkinlikler kapsamında yarın medya kuruluşlarının Ankara temsilcileri ve genel yayın yönetmenleriyle bir araya gelecek olan MİT yöneticileri, Yenimahalle'deki müsteşarlık kampüsünün kapılarını açacak.
Medya yöneticilerine MİT'in hakla ilişkiler çalışmaları hakkında bilgi verilecek. Ayrıca, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, teşkilat çalışmalarıyla ilgili bir konuşma yapacak.
MİT'in tarihçesi
Milli İstihbarat Teşkilatının tarihçesi Osmanlı Devleti'ne kadar uzanıyor. 17 Kasım 1913'te Enver Paşa tarafından kurulan Teşkilat-ı Mahsusa isimli istihbarat örgütü, MİT'in temelini oluşturdu. Osmanlı Devleti'nin dağılmasının ardından, ''Karakol Cemiyeti'', ''Zabitan'' ve ''Yavuz'' gibi istihbarat grupları milli mücadelenin istihbarat ağını oluşturdu. Fakat bu dağınıklığı önlemek ve ordu içine sızan düşman casusluk faaliyetlerini önlemek için 18 Temmuz 1920'de Askeri Polis Teşkilatı kuruldu.
Bu yapının 21 Mart 1921'de dağıtılmasının ardından ise Tedkik Heyeti Amirlikleri vasıtasıyla istihbarat faaliyetleri koordine edildi. Ardından kurulan Müsellah-ı Müdafa-i Milliye isimli istihbarat grubu, İstanbul'un düşman işgalinden kurtuluşundan sonra feshedildi. Atatürk'ün talimatıyla Mareşal Fevzi Çakmak tarafından 6 Ocak 1926'da Milli Emniyet Hizmeti Riyaseti (MEH/MAH) kuruldu. Başına Şükrü Ali Ögel'in getirildiği MAH, MİT'in bugünkü yapısının temelini oluşturdu.
Zaman içinde duyulan ihtiyaçlara göre, birkaç kez küçük yapısal değişiklikler geçiren MAH, 1965 yılına kadar Türkiye'nin istihbarat faaliyetlerini yürüttü. 22 Temmuz 1965'te TBMM'de kabul edilen 644 sayılı kanunla kuruluşun adı Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) olarak değiştirildi.