Misrata'dan çıkmaya çalışan isyancı güçlerin ordunun saldırısıyla karşılaştığı ve en az 14 isyancının öldüğü bildiriliyor.
Abone olLibya'nın batısındaki Misrata'dan çıkmaya çalışan isyancı güçlerin ordunun saldırısıyla karşılaştığı ve en az 14 isyancının öldüğü bildiriliyor.
Kaddafi yanlısı güçlerin Misrata'nın güney, batı ve doğusundan çıkmaya çalışan isyancılara saldırılar düzenlediği haber verildi.
Misrata çatışmaların başladığı Şubat ayından bu yana yoğun şekilde füze saldırılarına hedef oluyor.
İsyancıların kalesi olan Bingazi'ye açılan kapı niteliğinde olduğundan, Kaddafi güçleri Misrata'yı ele geçirmeye büyük önem veriyor.
Misrata'daki isyancılar, NATO güçlerinin de yardımıyla Kaddafi güçlerini Mayıs ortasında kent çevresinden uzaklaştırmayı başarmıştı.
Misrata odaklı son çarpışmalar, NATO'nun da Libya operasyonlarını tırmandırdığı bir döneme rastlıyor. NATO, uluslararası kamuoyuna "Kaddafi sonrası dönem için hazırlıklı olunması gerektiğini" duyurdu.
Önceki saatlerde isyancıların bir sözcüsü Reuters Haber Ajansına yaptığı açıklamada Misrata'da yeni bir hükümet atağı yaşandığını bildirmişti.
Bugün Misrata'nın doğu kesimlerinde patlamalar duyuldu; hükümet güçleri de isyancıların saldırılarına Grad füzeleriyle yanıt verdi.
İsyancı güçler Misrata'daki BBC muhabiri David Loyn'a, "doğu hattında birkaç kilometre ilerleyerek bir sonraki kıyı kenti olan Tawarga'nın dış mahallelerine yaklaştıklarını anlattılar.
Kentin doğusundaki çatışmalarda 12, batısındaysa 2 kişinin öldüğü belirtilirken, doktorlar 24 kişinin de yaralandığını kaydediyorlar.
Libya hükümetiyse henüz son olaylar hakkında yorum yapmadı.
Anders Fogh Rasmussen: Planlama yapma zamanı geldi
Bu arada Brüksel'de toplanan NATO bakanları, ittifakın 9 haftadır sürdürdüğü Libya harekatını ele aldılar.
Toplantı ardından Genel Sekreter Anders Fogh Rasmussen, gazetecilere "gerçek bir ilerleme sağlandığını" bildirdi.
Fogh Rasmussen, NATO harekatı sayesinde doğudaki Bingazi kentinde ve Misrata'da "bir katliamın önlendiğini" söyledi.
NATO, Albay Kaddafi'nin iktidardan uzaklaştırılacağına kesin şekilde inanıyor ve bu gerçekleştiğinde Libya'da üstlendiği liderlik rolünün sona ereceğini düşünüyor.
Fogh Rasmussen, gayet kesin bir ifadeyle, "Görev tamamlandığında, diğerleri görevi üstlenmeli" dedi.
NATO'nun, Libya'da konuşlandırılacak BM güçlerine destek olmak için, istenirse yardım edebileceğini kaydeden Fogh Rasmussen, bununla birlikte NATO'nun liderlik yapmayacağını vurguladı.
NATO Genel Sekreteri'nin bu sözleri, BM'ye, "bir an önce planlama işine geçilmesi gerektiği" yolunda, diplomatik olmakla birlikte, gayet açık bir uyarı olarak yorumlandı.
Genel Sekreter, BM ile diğer organların, Kaddafi sonrası Libya'da "yumuşak bir geçiş dönemi" sağlanması için çalışmaları gerektiğini belirterek, "Zaman, planlamaya başlama zamanıdır." dedi.
Libya devlet televizyonu dün, Albay Muammer Kaddafi'ye ait olduğunu belirttiği sesli bir mesaj yayımlamıştı.
Mesajda Kaddafi, "ölü ya da diri olarak Trablus'ta kalmaya devam edeceğini" bildirmişti.