Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Mısır, Tunus ve Libya'ya yönelik ziyaretleri bölge ülkelerinde heyecan yarattı.
Abone ol'Arap Baharı' dalgasıyla yönetim değişikliği yaşayan bu ülkelere yönelik ziyaretten memnun olan çevrelerin başında ise iş çevreleri geliyor.
Ziyareti değerlendiren DEİK Türk-Mısır İş Konseyi Başkanı Zuhal Mansfield'da bu heyecanı paylaşanlardan...
''Bu çok önemli bir adım."
Mansfield'in liderlerden bir de ricası var:
"2020 yılında tamamlanacak olan Serbest Ticaret Anlaşması'nın 2015'e çekilmesi."
ÖLÜ TOPRAĞI SERPİLMİŞTİ
Mansfield, Türkiye-Mısır ticari ve ekonomik ilişkileri ile Mısır seyahatini değerlendirirken, Arap baharından sonra Doğu Akdeniz'de ticaretin durduğunu söyledi.
''Hepsinin üzerine bir miskinlik, bir güvensizlik çökmüş, ölü toprağı serpilmişti'' diyen Mansfield, bu seyahat ile hareketin başlamış olacağını bildirdi.
Mansfield, Türkiye ile Mısır'ın coğrafi, tarihsel ve kültürel olarak gönül birliği olan ülkeler olduğuna işaret ederek, Mısır'ın Türk özel sektörü için her zaman büyük önem taşıdığını söyledi.
TÜRK ŞİRKETLERİNİN SAYISI 250
Mısır'ın 900 milyon nüfusa sahip Afrika'ya ve 300 milyon nüfusa sahip Arap coğrafyasına açılan bir kapı olduğuna dikkat çeken Mansfield, Mısır'da gerçekleşen darbenin de Mısır'ın siyasi kültüre sahip olması nedeniyle, en sorunsuz darbe olarak tarihe geçeceğini kaydetti.
Mansfield, iki ülke arasında ticaret hacminin 3,7 milyar dolara ulaştığını ifade ederek, 250 Türk şirketinin Mısır'da 1,5 milyar dolar tutarında yatırımı bulunduğunu da hatırlattı. Mısır'da yaşanan olayların yabancı sermayenin ülkeler için taşığı önemi gözler önüne serdiğini belirten Mansfield, şöyle devam etti:
''Darbe oldu ama yabancı yatırımcı üretimine devam etti. Ticaret durdu ama yabancı yatırımcı ihracatına devam etti. Mısır'a yabancı yatırımın bu kadar rahat girmesinin, burada bu kadar rahat işler yapmasının altında yatan birkaç neden var. Bunlardan bir tanesi, Mısır'ın yabancı sermaye için yaptığı reformlar. Mısır, bunu çok vaktinde ve çok sağlıklı yaptı. İkinci nedeni de Mısır'ın yaptığı serbest ticaret anlaşmaları (STA), Amerika ile quiz anlaşması, Arap coğrafyası ile NAFTA anlaşması... Bunlar çok sağlıklı anlaşmalar. Bu anlaşmaların getirisi ile tekstil üretimi yapan firmalar ABD'ye kotasız satış yapabiliyorlar.''
''ÇANTADAKİ RİCA''
Türk-Mısır İş Konseyi Başkanı Mansfield, Mısır gezisinde her iki ülke başbakanından bir ricası olduğunu belirterek, Türkiye ve Mısır arasında 2020 yılında tamamlanacak olan Serbest Ticaret Anlaşması (STA) kapsamındaki tüm ürünlerin ticaret serbestliği için öngörülen tarihin, 2015'e çekilmesini istediğini bildirdi.
''Benim çantamdaki en büyük ricalarımdan bir tanesi bu'' diyen Mansfield, söz konusu tarihin öne çekilmesinin iki ülke ticari ilişkilerine büyük bir ivme kazandıracağını söyledi.