Mısır'da yaşanan ayaklanmalar İsrail hükümetinde ve ordusunda panik yarattı
Abone olMısır'da yaşanan ayaklanmalar İsrail hükümetinde ve ordusunda panik yarattı. Tel Aviv'de kurmaylar, İsrail'in bölgedeki en önemli müttefikinde yaşanan bu olaylara nasıl tepki verileceğini değerlendirmek üzere sürekli toplantılar yapıyor.
İsrail ordusunun uzun vadeli stratejisinde Mısır'la sürdürülen barış önemli bir rol oynuyor. Dahası ülkede tüketilen doğalgazın neredeyse yarısı Mısır'dan ithal ediliyor. Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun ABD Başkanı Obama dışında en sık görüştüğü ikinci lider. Dolayısıyla eğer Mübarek devrilirse, bunun İsrail üzerindeki etkileri büyük olacak.
İsrailli üst düzey bir yetkili, "ABD için Mısır, Ortadoğu politikasının temel taşlarından biriyse, İsrail için bölgesel politikanın taşıyıcı sütunudur" dedi. İsrailli yetkili Netanyahu'nun Mısır'la ilgili olaylar sürerken bakanlarının basına yorum yapmasını yasaklaması dolayısıyla, adının açıklanmaması karşılığında konuştu.
Ülkede birçok analist, Mübarek görevinden ayrılmaya zorlansa bile, yerine geçenlerin İsrail'le barış anlaşmasını sürdüreceğini düşünüyor, zira bu anlaşma Kahire'nin Washington'dan her yıl aldığı 1 milyar dolardan fazlalık yardımın temelini oluşturuyor. Ancak Mısır'ın en organize siyasi gücünün, İsrail'e düşman, Hamas'a dost bir siyaset izleyen Müslüman Kardeşler olduğu da hatırlatılıyor.
"YENİ BİR ORTADOĞU" ALAY KONUSU OLDU
İsrail'in en büyük iki gazetesi Yedioth Ahronot ve Maariv, Pazar günü aynı manşetle çıktı: "Yeni bir Ortadoğu"
Gazetelerin bu manşet seçimi Şimon Peres ve yandaşlarının 1990'larda kullandıkları sloganlara alaylı bir gönderme içeriyordu. O dönemde İsrail'in artık dostlarıyla barış içinde olduğu ve daha aydınlık, refah içinde bir bölgeye doğru adım atılacağı ifade ediliyordu. Ancak son beş yılda yaşanan gelişmeler sonrası İsraillilerin çoğunluğu zaman geçtikçe bölgenin kendilerine karşı tavır aldığı korkusuyla sağa kaydı.
İsrailliler Ürdün'ün de kritik bir durumda olduğundan ve Mısır'daki hükümetin devrilmesinin bu ülkeye de sıçrayabileceğinden endişe ediyor. Öte yandan Mısır'da da İsrail karşıtı görüşler güçleniyor. İsrail'in eski Kahire büyükelçilerinden Eli Şaked, Yedioth Ahronot'a yazdığı makalede, "Mısır'da İsrail'le barışın sürdürülmesini isteyenler sadece Mübarek'in yakın çevresindekiler. Eğer yeni devlet başkanı bu ekibin içinden çıkmazsa başımız büyük dertte" dedi.
İSRAİL YALNIZ KALMA KORKUSU YAŞIYOR
Mübarek'in başkan yardımcılığına atadığı sağ kolu Ömer Süleyman, İsraillileri çok memnun eden bir isim oldu. Zira, Türkiye'yle İsrail arasındaki ilişkilerin bozulmasıyla Netanyahu bölgedeki en önemli müttefiklerinden birini kaybetti. Ürdün Kralı Abdullah da Netanyahu hakkında eleştirel açıklamalarını sürdürüyor. Dolayısıyla Mübarek ve yandaşları da giderse İsrail tamamen yalnız kalacak.
İsrail ordusu için Mısır'daki ciddi bir değişim planlamada stratejik bir kayma anlamına geliyor. İsrail eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Giora Eiland, Mısır, İsrail'le sürdürdüğü barış anlaşmasını bugün ya da beş yıl içinde feshetmese bile Müslüman Kardeşler'in ağırlığı altındaki bir hükümetin "Mısır-İsrail Savaşı'nı ihtimaller arasına sokacağını" belirtti.
Eiland, "Son 30 yılda, Lübnan Savaşı ya da intifada benzeri askeri bir çatışma yaşadığımızda Mısır'ın müdahale etmeyeceğine dair güven duyuyorduk" dedi.
Analistler olayların ardından yapılacak seçimlerde iktidara gelecek isim konusunda da kaygılı olduklarını dile getirdi.