BIST 9.916
DOLAR 35,19
EURO 36,64
ALTIN 2.961,75
HABER /  DÜNYA

Mısır'daki katliama skandal savunma

Darbe sonrası Mısır Cumhurbaşkanlığına getirilen Muhammed Adli Mansur, katliamla ilgili şaşırtan bir açıklama yaptı.

Abone ol

İNTERNETHABER (AJANSLAR) - Mısır'da ordu halkını taramış ve 53 kişiyi katletmişti.

Sabah namazını kılanlara yönelik bu katliama darbe sonrası Mısır Cumhurbaşkanlığına getirilen Muhammed Adli Mansur'dan ucuz bir savunma geldi.

Katliamın göstericilerin muhafız birliğine girmeye çalışmasından kaynaklandığını savunan Cumhurbaşkanı, protestocuları askeri alanlara yaklaşmaması konusunda uyardı. Ordunun yaptığı katliama tepki vermeyen darbecilerin cumhurbaşkanı bu açıklaması ile büyük tepki çekti.

misir-katliam-34-ölü.20130709010549.jpg

53 KİŞİ ÖLDÜ

Mısır'da ordu güçlerinin Mursi taraftarlarına yönelik yaptığı katliamda 53 kişi hayatını kaybederken 300'den fazla kişi yaralanmıştı.

Müslüman Kardeşler örgütü saldırının sabah namazını kılarken gerçekleştiğini açıklamıştı. Vur emrine uymayan 2 askerde komutanları tarafından bu katliamda vurulup öldürülmüştü.

33 MADDELİK DARBE ANAYASASI

Mısır'ın Geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur, ülkede ordunun yönetime el koymasından sonraki geçiş dönemi için 33 maddelik anayasa yayınladı.

Mansur'un yayınladığı anayasanın 28'inci maddesi, anayasanın yayınlanmasından itibaren 15 gün içinde anayasayı değiştirmek için uzmanlardan oluşan bir komisyon kurulmasını öngörüyor. Bu maddeye göre, komisyonda her bir taraf temsilcisini kendisi seçmek üzere, Yüksek Anayasa Mahkemesi'nden 2 üye, Mısır mahkemelerinden 2 hakim ve Mısır üniversitelerinde anayasa eğitimi veren öğretim görevlilerinden 4 kişi bulunması gerekiyor.

30 GÜNDE YENİ ANAYASA

Mansur'un yayınladığı 33 maddelik anayasanın, haklar ve özgürlüklerle ilgili kısımlarının 2012'de hazırlanan anayasadan esinlenerek hazırlandığı belirtilirken, kurulacak uzman heyet, iptal edilen 2012 Anayasası'nda gerekli gördüğü değişikliklerin yapılması önerisinde bulunacak. Heyetin çalışmalarını da başlanılan tarihten itibaren 30 gün içinde tamamlaması gerekiyor.

Mansur'un yayınladığı anayasanın 29'uncu maddesine göre de uzmanların hazırladığı öneriler, özellikle de partilerden, aydın kişilerden, işçilerden, çiftçilerden, meslek sendikalarından, El-Ezher Üniversitesi'nden, Mısır kiliselerinden, silahlı kuvvetlerden, polisten, aralarında en az 10 genç ve kadının bulunacağı ve her kesimin kendi temsilcisini seçeceği toplumun tüm kesimini kapayacak şekilde 50 kişiden oluşacak komisyona sunulacak.

DARBE İKTİDARI 9 AY KALACAK

Komisyon, önerilerin sunulduğu tarihten itibaren yeni yapılacak anayasa çalışmalarını toplumla diyalog kurarak 60 gün içinde tamamlamakla yükümlü. Ayrıca komisyonun hazırladığı yeni anayasa taslağı cumhurbaşkanına sunulduğu tarihten itibaren, cumhurbaşkanı taslağı 30 gün içinde referanduma sunmakla yükümlü olacak.

Anayasa taslağı referandumda kabulünden itibaren yürürlüğe girecek, cumhurbaşkanı 15 gün içinde milletvekili seçimi yapılması için talimat verecek ve en az 30, en fazla 60 gün içinde seçim yapılacak ve meclisin ilk oturumundan itibaren 1 hafta içinde cumhurbaşkanlığı seçimi yapılması çağrısında bulunulacak.

Bu da milletvekili seçimlerinin en fazla 7 ay içinde, daha sonra en fazla 2 ay içinde de cumhurbaşkanı seçimi yapılacağını gösteriyor. Böylece geçiş dönemi toplam 9 ay içinde tamamlanmış olacak.

Anayasaya göre, milletvekili seçimi yapılıncaya kadar yasama yetkisi cumhurbaşkanında bulunacak ve yasa çıkarırken başbakanlığın görüşünü almakla yükümlü olacak.

3867.jpg