BIST 9.420
DOLAR 34,53
EURO 36,40
ALTIN 2.845,00
HABER /  GÜNCEL

Mısır'da yönetim şiddetli müdahalenin arkasında

Mısır güvenlik güçleri, Mursi'yi destekleyen grupların toplandığı iki meydana müdahale etti. Ülke çapındaki olaylarda hükümete göre 235, Müslüman Kardeşler'e göre 2 binden fazla kişi öldü. Olağanüstü hal ilan edilirken geçici başbakan müdahaleyi savundu.

Abone ol

Mısır güvenlik güçleri, başkent Kahire'de Muhammed Mursi'yi destekleyen grupların toplandığı iki meydana müdahale etti.

Ülke çapındaki olaylarda hükümete göre 235, Müslüman Kardeşler'e göre 2 binden fazla kişi öldü.

Ülkede olağanüstü hal ilan edilirken geçici hükümetin başbakanı müdahaleyi savundu.

Kontrol güvenlik güçlerinde

El Cezire televizyonu gün içinde, Kahire'deki iki protesto meydanından büyüğü olan Rabiya'tül Adeviyye Meydanı'nda 300'den fazla kişinin öldüğünü, 800'den fazla kişinin yaralandığını duyurdu.

Müdahale ve gün içindeki çatışmaların ardından kampların bulunduğu alanlar güvenlik güçlerinin kontrolüne girdi.

Mısır’daki geçici hükümetin Başbakanı Hazem Beblavi, yönetimin güvenliği tesis etmesi gerektiğini belirterek müdahaleyi savundu.

İçişleri Bakanı: Polislere ateş açıldı

Mısır İçişleri Bakanı Muhammed İbrahim, göstericilerin yüksek binaların tepelerinden güvenlik güçlerine ateş açtığını ve olaylarda 43 polisin de öldüğünü söyledi.

Müslüman Kardeşler, destekçilerine sokaklara çıkıp gösteri yapma çağrısında bulundu.

Gün içinde Kahire’nin ana yollarından bazıları Müslüman Kardeşler destekçileri, bazıları ise Mısır ordusu tarafından kapatıldı.

Başkent Kahire’ye gelen ve başkentten çıkan tren hatlarındaki tüm seferler durduruldu.

Mursi destekçileri, başta İskenderiye olmak üzere diğer kentlerde de gösteriler düzenledi.

Mısır resmi haber ajansı Mena, Mısır’ın merkezinde Kıpti Hristiyanların yoğun yaşadığı Sohag kentindeki üç kiliseye saldırı düzenlendiğini duyurdu.

Baradey istifa etti

Mısır Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed el Baradey müdahalenin ardından istifa etti.

İstifa mektubunda ülkedeki siyasi krizi sona erdirmenin barışçı yolları da olduğunu vurgulayan el Baradey, "Kabul etmediğim ve sonucundan korktuğum kararların sorumluluğunu almak benim için zorlaştı. Tek bir damla kanın sorumluluğunu bile üstlenemem."

El Baradey, darbeye olumlu yaklaşmaları için Batı'yı ikna eden isimlerin başında geliyordu

İki gazeteci de yaşamını yitirdi

Olaylarda en az iki gazeteci de öldü.

Sky News, kameramanı Mick Deane'in vurularak öldürüldüğünü doğruladı.

Sky News'in internet sitesinde yer alan haberde Deane'in 15 yıldır Sky News için çalıştığı, Kahire'deki olayları görüntülemek isterken öldürüldüğü belirtildi.

Körfez medyasından Xpress 26 yaşındaki Habiba Ahmed Abdülaziz de yaşamını yitiren bir diğer gazeteci oldu.

İş arkadaşları, Mısırlı gazeteci Abdülaziz'in olaylar çıktığında izinde olduğunu söyledi.

ABD, AB ve BM kınadı

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Mısır'daki iktidar ve muhalefet liderlerine uzlaşma çağrısında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, dünyanın Mısır'daki gelişmeleri kaygıyla izlediğini belirterek, "ABD barışçıl bir yol bulunması için tüm taraflarla birlikte çalışmaya hazırdır" dedi.

Basın toplantısının başında, Mısır'daki ‘şiddet olaylarını’ kınayan Kerry, bu "acıklı" olayların Mısır'da kapsayıcı ve barışçıl bir demokrasi kurulması niyetine aykırı olduğunu söyledi.

Daha önce geçici yönetim tarafından ilan edilen ve anayasa değişikliği sonrası seçimlere gidilmesini içeren yol haritasına destek veren Kerry, kutuplaşmanın önlenmesi için muhalefet liderleri dahil tüm Mısırlı siyasi liderlere görev düştüğünü belirtti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon da, Mısır'daki ‘şiddeti’ kınadığını duyurdu. BM sözcüsü tarafından duyurulan açıklamada şöyle denildi:

"BM henüz bugünkü olaylarla ilgili kesin bilgileri toplamaktayken, güvenlik güçleri ile göstericiler arasındaki çatışmalarda yüzlerce kişinin öldüğü veya yaralandığı anlaşılmaktadır.

Avrupa Birliği dış politika şefi Catherine Ashton'ın sözcüsü Michael Mann ise Mısır'dan gelen ölü ve yaralı haberlerinin kaygı verici olduğunu belirterek, "Şiddetin herhangi bir çözüm olmayacağını yineliyoruz ve Mısırlı yetkililere itidal çağrısında bulunuyoruz" dedi.

Türkiye’den tepki

Türkiye’deyse Başbakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada 'mevcut kaos ortamından kurtulması için Türkiye'nin Mısır halkına destek vermeyi sürdüreceği' belirtildi.

Başbakanlık ayrıca Mısır'daki geçici yönetimi ‘kanlı eylemleri durdurmaya ve sorumlular hakkında şeffaf bir soruşturma başlatmaya’ çağırdı. Yapılan açıklamada devrik lider Muhammed Mursi dahil tüm siyasi tutukluların serbest bırakılması istendi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de, Mısır'daki olaylar için, "Korktuğumuz olaylar gerçekleşiyor. Bugün olup bitenler kabul edilemez. Bunlar çok tehlikeli kapıları açar" dedi.

Gül açıklamasında şunları söyledi: "Hele sivil insanlara silahlı müdahale, gösteri yapan insanlara, nümayiş yapan insanlara silahlı müdahale asla kabul edilemez. Gerekçesi ne olursa olsun bunlar çok tehlikeli kapıları açar. Olayların büyüklüğü çok ortadadır. Korkum şu ki Mısır içinden çıkılmaz bir kaosa girer bu gidişle. Bütün tecrübemle şunu söyleyeyim; bu yol Mısır için çıkmaz bir yoldur."

AKP de Mısır'daki olaylarla ilgili olarak Birleşmiş Milletler başta olmak üzere, uluslararası kuruluşları ‘müdahil olmaya" çağırdı.

Türkiye’de İstanbul ve Ankara başta olmak üzere bazı kentlerde Mısır’daki geçici yönetime karşı protesto gösterileri de düzenlendi.

Mısır’da Kitlesel protestolar Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ardından 3 Temmuz’da ordunun darbesiyle devrilmişti.

Ülkede darbe karşıtları, yaklaşık bir aydır Kahire'nin iki ana meydanında oturma eylemi düzenliyordu.