Siyasi kriz içindeki Mısır'da kurucu meclis, Anayasa Mahkemesi kendisini feshetmeden yeni anayasa taslağını tamamlamak ve halk oyuna sunmak için zamana karşı yarışıyor.
Abone olMısır'da Müslüman Kardeşler ağırlıklı kurucu meclisin, yeni anayasa taslağını bugün oylayabileceği belirtiliyor.
Anayasa Mahkemesi, kurucu meclisi dağıtıp dağıtmama konusundaki kararını Pazar günü vereceğini açıklamıştı.
Şimdi meclis, olası bir dağıtma kararı çıkmadan önce anayasayı tamamlayıp, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin onayına sunmak ve bir referandum tarihi açıklamak için zamana karşı yarışıyor.
Mısırlı yargıçlar, geçen hafta yayınladığı kararname yüzünden Cumhurbaşkanı Mursi ve İslamcı destekçileri ile çekişme halinde.
Cumhurbaşkanının "devrimi koruma amaçlı" kararlarını mahkemelerin bozamayacağını belirten kararname ülkede geniş katılımlı protestolara da yol açtı.
Dün gece protestolar devam ederken kurucu meclis üyeleri sabahın erken saatlerine kadar oturup anayasa taslağını bitirmeye çalıştı.
Oysa Cumhurbaşkanı Mursi, anayasanın Şubat ayına kadar hazır olmasını istemişti.
Ulusal Parti kadrolarına men
Anayasa taslağı henüz kamuoyuna açıklanmamakla beraber BBC Arapça servisi, eski lider Hüsnü Mübarek'in partisi Ulusal Parti'nin üst kadrolarının siyasetten 10 yıl men edilmesini öngören bir madde bulunduğunu, bunun da tartışmalara yol açtığını belirtiyor.
Muhalefet liderlerinden, eski Arap Birliği lideri Amr Musa, kurucu meclisin anayasayı alelacele bitirme çabalarını "anlamsız" diye niteledi.
Musa "Ülkede şimdiki kurucu meclise bu kadar öfke ve hınç varken bu adım atılmamalıydı." dedi.
Liberaller, solcular ve Hıristiyanlar, İslamcılar'ın görüşlerini bu çatı altında empoze ettiğini söylerek kurucu meclisi boykot ediyor.
Anayasa Mahkemesi, yine Müslüman Kardeşler'in çoğunlukta olduğu meclisin alt kanadını daha önce dağıtmıştı.
Mahkemenin Başkan Yardımcısı Mahir Sami dün televizyonda yayınlanan konuşmasında, mahkemenin kutsal misyonunu sonuna dek, ne pahasına olursa olsun tamamlayacağını söyledi.
Hakimler, temyiz mahkemeleri ve Yargıtay ise kararname geri alınıncaya kadar çalışmama kararı aldı.
Gösteriler sürüyor
Mursi'nin üyesi olduğu Müslüman Kardeşler hareketi, devrik lider Hüsnü Mübarek ile derin bağları olan yargıya karşı devrimin kazanımlarını korumak için kararnamenin gerekli olduğunu savunuyor.
Mursi ise, Pazartesi günü yeni yetkilerin sınırlı olduğunu söyleyerek tepkileri yatıştırmaya çalışmıştı.
Kararname, yeni anayasa yürürlüğe girinceye kadar geçerli.
Kıdemli yargıçlarla bir araya gelen Mursi de, kararnamenin yalnızca "egemenlikle ilgili" konularla sınırlı olduğunu ve kurumları korumak amacıyla tasarlandığını söylemişti.
Fakat toplantıya katılan yargıçlar ikna olmadıklarını söylüyorlar ve Mursi'nin kararnameyi tümüyle iptal etmesini istiyorlar.
Kararnamenin yayımlandığı geçen Perşembe gününden bu yana, Mısır sokakları kitlesel gösterilere ve yer yer çatışmalara sahne oluyor.
Gösterilerin merkezi konumundaki Tahrir Meydanı'nda çadır kuran göstericiler bekleyişlerini sürdürüyor.
Göstericiler Mursi'nin eskiden mensubu olduğu Müslüman Kardeşler hareketinin "devrimi yolundan çıkardığını" söylüyorlar.
Buna karşılık Müslüman Kardeşler ve daha radikal görüşteki Nur Partisi, Kahire'de Cumartesi günü karşı gösteri planlıyor.