BIST 9.233
DOLAR 34,47
EURO 36,57
ALTIN 2.926,96
HABER /  GÜNCEL

Mısır'da yeni anayasa süreci başladı

Anayasa değişikliği için komisyon kurulması talimatı veren Mübarek, başbakandan da süreci hızlandırmak için bir 'yürütme komisyonu' istedi. Eylemciler ise ivme yitirmeme gayreti içinde.

Abone ol

Mısır'da yönetim aleyhtarı eylemler ikinci haftasını doldururken, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, anayasa değişikliklerini görüşmek üzere bir komisyon kurulmasını öngören kararnameyi yayınladı.

Komisyonun anayasal reform önerilerini Mart'ın ilk haftasında açıklaması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı yardımcısı, kararı televizyondan yapılan bir açıklamada duyurdu.

İki hafta önce bu makama atanan ve yönetimin yeni yüzü haline gelen Süleyman, Mübarek'in önerilecek reformların bir an önce uygulanması için başbakandan ayrıca ikinci bir "yürütme" komisyonu oluşturmasını istediğini söyledi.

Anayasal reform komisyonu kurulması, hafta sonunda muhalif gruplarla yapılan görüşmelerde alınan kararlardan biriydi.

Ancak komisyonda kimlerin yer alacağı henüz belli değil.

Takvim var, plan var

Süleyman, Mısır'ın iktidarın barışçı yollardan el değiştirmesi için ellerinde bir takvim ve yol haritası olduğunu söyledi.

Başkent Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda bulunan göstericilerse, Mübarek'in derhal istifa etmesi için eylemlerin sürmesi çağrılarını sürdürüyor.

Mübarek Eylül'de yapılacak seçimlerde yeniden aday olmayacağını ilan etmiş, ancak derhal istifa çağrılarını reddetmişti.

Ancak eylemlerin ivme kaybettiği yolundaki işaretler ağırlık kazanıyor.

Süleyman "Cumhurbaşkanı ulusal uzlaşmayı memnuniyetle karşıladı; krizin çözümü için doğru yönde ilerlediğimize katıldı" dedi.

Süleyman, eylemlere katılanlar aleyhinde herhangi bir yasal işlem yapılmayacağınıın da altını çizdi.

Mısır hükümeti dün de yeni bir adım atarak kamu çalışanlarının maaşlarına yüzde 15 zam yapma kararı aldı.

Kahire'nin başkentindeki Tahrir Meydanı'nda hala binlerce eylemci bulunuyor. Ancak ordu birlikleri trafiği açmak için, eylemcileri aşama aşama geriye doğru itti.

Kahire'deki BBC Muhabiri Jim Muir, kentte yaşamın giderek normale döndüğüne dikkat çekiyor.

'297 kişi öldü'

Bu arada İnsan Hakları İzleme Örgütü, Mısır'da 25 Ocak'tan bu yana süren gösterilerde ölenlerin sayısının 300'e yakın olduğunu duyurdu.

Örgüte göre, muhalif göstericilerin önce polis, sonra da Mübarek yanlılarıyla giriştikleri çatışmalarda 297 kişi öldü.

Örgüt bu sayıya Kahire, İskenderiye ve Süveyş kentlerindeki yedi hastaneye yaptıkları ziyaretler sonucu ulaştıklarını belirtti.

Öte yandan, gösterilerin fitilini yakan Facebook sayfasını açtığı belirtilen internet devi Google'ın pazarlamadan sorumlu yöneticisi Wael Gonim'in serbest bırakıldığı bildirildi.

Gonim, 11 gün süren gözaltısı sırasında kötü muameleye uğramadığını ancak vatan haini diye damgalanmaktan şoka uğradığını söyledi.

Gonim bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, 'İyi niyetli herkese vatan haini deniyor. Çünkü kötülük kural olmuş. Ben bir vatan haini olsaydım, Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki villamda oturur ve diğerleri gibi 'Bırak bu ülke cehenneme gitsin' derdim' diye konuştu.

Protestoların ülke ekonomisine günde 310 milyon dolar zarar verdiği tahmin ediliyor.