BIST 9.827
DOLAR 34,74
EURO 36,56
ALTIN 2.955,93
HABER /  DÜNYA

Mısır'da tartışılan yasa onaylandı

Mısır'da darbeyi destekleyen Nur Partisi ve 6 Nisan hareketi "tartışmalı gösteri yasasının" özgürlükleri kısıtladığını açıkladı.

Abone ol

Mısır'da 3 Temmuz'daki darbeyi destekleyen Nur Partisi ve 6 Nisan hareketi, geçici cumhurbaşkanı Mansur'un onayladığı tartışmalı "gösteri yasası"nın özgürlükleri kısıtladığını duyurdu.

Nur Partisi Başkan Yardımcısı Talat Merzuk AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Uluslararası anlaşmaların, gösteri hakkını garanti altına aldığını" hatırlatarak, "yeni yasanın ise haber vermekle yetinmeyip izin alma şartı getirerek gösteri yapma hakkını düzenlemekten daha çok, kabul edilemeyecek sınırlamaya dönüştürdüğünü" iddia etti.

Merzuk, "Gösterilerin, polise bilgi verilerek düzenlenmesi gerekir ve bu uluslararası standartlara uygundur. Eğer güvenlik güçleri gösteriye izin vermezse gösteri düzenlemek isteyenler mahkemeye başvurur. Onaylanan gösteri yasası ise güvenlik güçlerine, gösteriye izin vermeme yetkisi veriyor" dedi.

Onaylanan gösteri yasasına çok sayıda özgürlükleri kısıtlayıcı cezaların eklenmesini de eleştiren Merzuk, ceza yasalarında yeterli miktarda uygun cezaların bulunduğunu belirtti.

Nur Partisi Medya Komitesi Üyesi Abdulgaffar Taha da yaptığı yazılı açıklamada, onaylanan gösteri yasasında, siyasi güçler ve sivil toplum kuruluşlarının önerilerinin büyük ölçüde görmezden gelindiğini ifade ederek, "Geçici cumhurbaşkanı ve geçiş hükümetinin bu yasayı çıkartmak hakkı var mı" eleştirisinde bulundu.

Geçici yönetimin seçilmiş bir yönetim olmaması nedeniyle özgürlükleri kısıtlayıcı yasa çıkarmasının doğru olmadığını bildiren Taha, yönetimin bu icraatının "seçilecek meclisin rolüne müdahale anlamına geleceğini" belirtti.

6 Nisan Hareketi liderlerinden Tarık el-Huli de onaylanan yeni gösteri yasasının "özgürlükleri kısıtlayan, kabul edilemeyecek bazı maddeler içerdiğini ve bunlardan birinin, gösteriden en az 3 gün önce haber verilmesi şartı olduğunu" ifade etti.

Sözkonusu yasanın onaylanmasından duyduğu endişeyi dile getiren belirten Huli, şunları kaydetti:

"Yasa, Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) sürekli düzenlediği gösterilerden aşırı derecede rahatsız olan Mısır halkı tarafından büyük ölçüde kabul görecektir. Ancak seçkin Mısırlılar ve gösteri yapma gücüne sahip devrim güçleri arasında geniş tartışmalara neden olacaktır."

Devrim güçleri arasında yaşanacak tartışmaların milli saflarda bölünmelere neden olarak İhvan'ın çıkarlarına hizmet edeceğini savunan Huli, sözkonusu yasanın ertelenerek, seçilecek meclis tarafından gerekli değişiklikler yapıldıktan sonra çıkartılmasının daha uygun olacağını söyledi.

"Yasayı kabul etmiyoruz"

Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek İçin Ulusal İttifak, Pazartesi günü yürürlüğe girecek toplantı ve gösterilerin düzenlenmesine ilişkin yasayı kabul etmediklerini ve gösterilere devam edeceklerini açıkladı.

AA muhabirine açıklama yapan Ulusal İttifak üyesi Mecdi Karkar, geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur'un, toplantı veya gösterilerin düzenlenmesine yönelik tartışmalı yasa tasarısını onaylamasına ilişkin "darbe yönetimlerinin doğası gereği, olağanüstü kanunlar olmadan yaşayamacağını" söyledi.

"Dikta yönetimi, gösterileri sonlandırmak amacıyla olağanüstü hal ilan etti. Olağanüstü halin süresi dolduğunda da gösterilerin devam ettiğini görünce başka bir olağanüstü uygulamaya baş vurdu" diyen Karkar, Mısır halkını bu tip uygulamaların engelleyemeyeceğini ve halkın gösterilere devam edeceğini belirtti.

İttifak üyesi Hedi Abdulmunim de yasanın ülkedeki birçok kesim tarafından tepkiyle karşılandığını dile getirerek, yasaya karşı Ulusal İttifak ile karşıt görüşler arasında uzlaşı sağlanabilme ihtimaline işaret etti.

Abdulmunim, "İnsan haklarını tümüyle baskı altına alan bu yasa, barışçıl bir şekilde sunulan düşünce özgürlüğüne aykırı. Başından beri barışçıl gösteriler düzenlediğimiz için biz bu yasayı yok sayıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Yasanın,  darbe yönetimine karşı çıkan aykırı tüm sesleri kesmeyi amaçladığı görüşünü savunan Abdulmunim, "Darbe yönetimi, hazırladıkları darbe anayasasını hiçbir çatlak ses çıkmadan uygulamaya koymak istiyor ve başlangıcı da bu yasa ile yaptı" ifadesini kullandı.

Tartışmalı yasa

Geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur, toplantı veya gösterilerin düzenlenmesine yönelik tartışmalı yasa tasarıyı onaylamıştı.

Cumhurbaşkanı Sözcüsü İhab Bedevi, yaptığı basın toplantısında Cumhurbaşkanı Mansur'un, toplantı, yürüyüş ve gösterilerin düzenlenmesini sıkı kurallara bağlayan tasarıyı onayladığını açıklamıştı.

Mısır'da kabine tarafından hazırlanan tasarı, "barışçıl amaçlı bütün toplantıları suç haline getirdiği ve ifade özgürlüğünü engellediği" gerekçesiyle birçok siyasi parti ve özellikle insan hakları kuruluşları tarafından tepkiyle karşılanmıştı. Söz konusu itirazların ve Ulusal İnsan Hakları Konseyi'nin görüşleri dikkate alınarak tasarı Bakanlar Kurulu tarafından yeniden ele alınmış ve yapılan düzenlemelerin ardından Mansur'a sunulmuştu.  

Resmi gazetede yayımlanmasının ardından yürürlüğe girecek yeni yasada birçok tartışmalı madde yer alıyor. Yeni düzenleme kapsamında, yapılacak gösteriler için güvenlik güçlerinden günler öncesinden onay alınması şartı getiriliyor. İçişleri Bakanlığı'na, "güvenlik ve toplumsal barışı tehdit etmesi halinde" gösteri ve yürüyüşleri engelleme hakkı veren yasa, güvenlik güçlerine de gösterilerin güç kullanılarak dağıtılması konusunda geniş yetkiler tanıyor.

İnsan hakları kuruluşları, "sokak hareketlerinin ülkedeki yönetimi belirleyecek ölçüde güç kazandığı" Mısır'da yeni yasanın, gösteri yapmayı neredeyse imkansız hale getireceği endişesini dile getirmiş, geçici hükümet ise ülkenin içinde bulunduğu şartlarda söz konusu düzenlemenin zorunlu olduğunu savunmuştu.