BIST 8.638
DOLAR 34,35
EURO 37,49
ALTIN 3.034,84
HABER /  GÜNCEL

Mısır'da protestocular yasağa uymadı

Sokağa çıkma yasağı ve olağanüstü hal uygulamalarının yürürlükte olmasına rağmen protestocular sokaklara döküldü; çıkan çatışmalarda yüzlerce kişi yaralandı. Parlamentonun üst kanadı ordunun aşayiş işlevine sahip olmasını öngören bir yasayı kabul etti.

Abone ol

Mısır'da devlet başkanı Muhammed Mursi'nin bazı vilayetlerde ilan ettiği sokağa çıkma yasağına rağmen dün ve gece saatlerinde binlerce kişi gösteriler düzenledi.

Kahire, sokağa çıkma yasağı ilan edilen merkezler arasında bulunmuyor.

Müslüman Kardeşler’in cumhurbaşkanlığına taşıdığı Muhammed Mursi'nin ulusal diyalog çağrısı rakiplerinden kabul görmemişti.

Bakanlar kurulu dün ordu birliklerinin aralarında parlamentonun da bulunduğu merkezlerin de korunması dahil olmak üzere asayiş operasyonlarına katılabilmesini öngören yasa tasarısını kabul etti; yasa daha sonra meclisin üst kanadı olan Şura'da da kabul edildi.

Uluslararası Af Örgütü güvenlik güçlerinin olaylarda aşırı kuvvete başvurduğu eleştirisi dile getiriyor.

Sokağa çıkma yasağına rağmen Port Said, İsmaliye ve Süveyş'te düzenlenen gösteriler öncesinde, perşembe gününden itibaren yaşanan olaylarda onlarca kişinin hayatını kaybetmesini izliyor.

Muhammed Mursi pazar günü siyasi parti liderlerini görüşmeye çağırmış; toplantıya sadece İslamcı müttefikleri katılmıştı.

Olaylar neden arttı?

Port Said futbol takımıyla Kahire'nin El Masri takımının geçen sene yaptığı maçlarda çıkan ve 71 El Masri taraftarlarının polisin "kasıtlı olarak" müdahale etmediği iddiaları arasında Port Said taraftarlarının başını çektiği olaylarda hayatını kaybetmesi, Mısır'da son yaşanan olaylarda etkili oldu.

Port Said'deki maçta yaşananlar ile ilgili yargılananlardan 21'i hakkında idam cezası verilince olaylar çıktı.

Maçtaki ölümlerin ve idam cezasının yarattığı gerginliğe Tahrir Meydanı'yla özdeşleşen toplamsal ayaklanmanın ikinci yıldönümü nedeniyle yapılan protesto gösterileri de eşlik etti.

Mursi'nin karşıtları Arap Baharı olarak anılan olay ve ayaklanmalara ihanet edildiğini, hazırlanan yeni anayasayı kendi çıkarlarını gözetecek şekilde hazırlandığını söylüyor.

En az 50 kişi öldü

Bu ortamda Perşembe gününden bu yana yaşanan çatışma ve olaylarda en az 50 kişinin öldüğü sanılıyor.

Mısır'ın resmi haber ajansı Mena Port Said'de dün gündüz saatlerinde çıkan olaylarda 6 kişinin öldüğünü duyurdu; karanlığın çökmesinden sonraki olaylar sırasında da kalabalıklar karakollara saldırdı; hastane kaynakları en az bir kişi öldüğünü belirtiyor.

Resmi açıklamalarda güvenlik görevlilerinin de yaralananlar arasında olduğu belirtiliyor.

Tanklar müdahale etmedi

Tank ve zırhlı araçlar olduğu halde güvenlik güçlerinin Port Said ve Süveyş'teki olaylara bu araçlarla müdahale etmediği bildiriliyor.

İsmaliye'deki bir protestocu olan Halit Ali "Mursi'nin dün ilan ettiği her şeye karşıyız" diyor ve ekliyor: "Sokağa çıkma yasağı ve olağanüstü hal ilan etti; parlamento dışındayken, muhalefette olduğu günlerde bütün bunlara karşı çıkıyordu; İsmaliye'deki protestocular olarak Port Said ve Süveyş'teki eylemcilerle dayanışma ruhu içinde hareket ediyoruz; onları destekliyoruz."

Süveyş'teki olaylar sırasında yerel yönetim merkezi saldırıya uğradı.

Tahrir'deki olaylar sırasında bir kişi aldığı kurşun yarası nedeniyle öldü.

Polis amiri rehin alındı

Kahire'deki çatışmalar ve olaylar Nil üzerindeki Kasr Köprüsü üzerinde yoğunlaştı.

ABD Büyükelçili önündeki olaylar sırasında göstericiler oradaki güvenlik operasyonunun sorumlusu olan emniyet amirini rehin aldı.

Polis amiri arabulucusu girişimler sonrasında serbest bırakıldı.

Devlet televizyonu, Port Said'deki olaylarda sadece pazartesi günü yaklaşık 600 kişinin yaralandığını duyurdu.