BIST 9.891
DOLAR 35,35
EURO 36,47
ALTIN 3.019,34
HABER /  GÜNCEL

Mısır'da partiler seçimi boykot edebilir

37 siyasi partinin bir araya gelerek oluşturduğu metinde, yönetimde olan askeri konseyden seçim yasasında değişiklik yapması istendi, aksi halde 28 Kasım seçimlerinin boykot edileceği belirtildi.

Abone ol

Mısır'daki siyasi partiler, seçim yasasındaki bir maddenin değişmemesi halinde, Kasım ayında yapılacak parlamento seçimlerini boykot edeceklerini açıkladılar.

Aralarında Müslüman Kardeşlerin siyasi partisi olan Özgürlük ve Eşitlik'in de bulunduğu siyasi oluşumların talebi, "yeni oluşacak meclisin üçte biri, bağımsız adaylara ayrılacaktır" maddesinin pazar gününe kadar değiştirilmesi.

Demokratik İttifak olarak adlandırılan 37 partinin bir araya gelerek oluşturdukları metinde söz konusu maddenin kaldırılarak, siyasi partilerin parlamentodaki koltukların tümüne talip olabilmeleri sağlamadığı halde 28 Kasım'da yapılacak seçimlere katılınmayacağı belirtildi.

Mısır'daki siyasi partilerden Wafd'ın lideri Seyid el Badavi, hükümetin gerekli düzenlemeyi yapması gerektiğini belirtirken, Müslüman Kardeşler'den bazı üst düzey yetkililer açıklanan boykot tehdidine rağmen seçimlere katılmama ihtimalinin çok düşük olduğunu söylediler.

Mısır'da bağımsız adayların yerine siyasi partilerin oylanmasının, Mübarek rejiminde rol almış isimlerin meclise girmesini zorlaştıracağı yorumları yapılıyor.

Bu arada Demokratik İttifak, yönetimde olan askeri konseyden Mübarek döneminde görevini kötüye kullanmış isimlerin gelecek on yıl boyunca seçimlere katılmasının yasaklanmasını talep etti.

"Olağanüstü hal kalksın"

İttifakın bir başka talebi de geçen ay Kahire'de yaşanan İsrail karşıtı şiddet olayları sonrasında yürürlüğe giren olağanüstü hal yasasının kaldırılması oldu.

Bu talep dün ABD dış işleri bakanı Hillary Clinton tarafından da dile getirilmişti.

Clinton, Washington'da Mısır dış işleri bakanı Muhammed Amr'la yaptığı görüşme sonrasında, olağanüstü hal yasasının kalkmasını "hukukun üstünlüğüne doğru atılacak bir adım" olarak tanımlamıştı.

ABD dış işleri bakanı Mısır'daki askeri konseyi ise "ülkede devamlılık ve istikrarı sağlayan kurum” olarak değerlendirdi.