Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, daha önce üst mahkeme tarafında Anayasa'ya aykırı olduğu gerekeçesiyle askıya alınan Parlamento'nun yeniden toplanması çağrısında bulundu.
Abone olMısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Parlamento'nun yeniden toplanması çağrısında bulundu.
Üst mahkeme, Meclis'in toplumun tüm kesimlerini temsil etmediği gerekçesiyle açılan dava sonucunda Parlamento'yu anayasaya aykırı bularak askıya almıştı.
Karar, o sırada yönetimi elinde tutan ordu tarafından desteklenmişti.
Ancak sandalyelerin çoğunluğunu kazanan Müslüman Kardeşler Partisi’nin lideri Cumhurbaşkanı Mursi, yeni bir seçim yapılıncaya kadar Parlamento’nun yeniden toplanmasına karar verdi.
Uzmanlar, Mursi’nin bu karar ile orduya meydan okuduğunu söylüyor.
Mursi, geçen ay yapılan seçimlerde ülkenin demokratik olarak seçilen ilk cumhurbaşkanı oldu.
Hüsnü Mübarek’in 30 yıl süren iktidarının devrilmesi ile sonuçlanan devrim sonrasında ordu yönetimi devralmıştı.
Başta göstericiler tarafından olumlu karşılanan bu durum daha sonra ordunun iktidarını güçlendirmeye çalıştığı gerekçesiyle eleştirilmeye başlanmıştı.
Askeri yetkililer, 30 Haziran tarihinde yetkiyi Mursi’ye devretti ancak seçimden önce kendisine geniş yetkiler tanıyan bir yasa çıkardı.
Askeri Konsey, daha önce aldığı bir kararla Cumhurbaşkanı'nın ordu karşısında yetkilerini sınırlanmış, orduya anayasal yetkiler tanımış ve yeni anayasanın oluşturulmasında askeri bir panelin kurulmasını planlamıştı.
Ancak Mursi, Anayasa'nın yeniden toplanacak Parlamento tarafından oluşturulacağını söyledi.
Cumhurbaşkanı Mursi'nin aldığı karara göre anayasanın referendum ile onaylanmasından 60 gün sonra yeni Parlamento seçimleri yapılacak.
Mursi, görevi devralmasından bir gün önce yaptığı konuşmada, Parlamento’nun özgür ve aidl bir seçimle seçildiğini söylemiş ve orduya asıl işine, ülkeyi ve sınırları koruma görevine dönme çağrısı yapmıştı.