Mısır'da Ramazan ayının ilk Cuma günü, darbeyle devrilen eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi destekçileri ve karşıtları başkent Kahire'nin çeşitli bölgelerinde bir araya geliyor. Mursi karşıtları Tahrir Meydanı'nda iftar düzenleyecek.
Abone olMısır’da devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin destekçileri ile karşıtları Ramazan ayının ilk Cuma günü gösteri düzenlemek için Kahire’nin çeşitli bölgelerinde bir araya geliyor.
Muhammed Mursi’nin Cumhurbaşkanlığı görevine dönmesini isyeten binlerce Mursi destekçisi Kahire’nin doğusunda toplanıyor.
Mursi’nin görevden alınması için kitlesel gösterilerle orduya çağrı yapan Mursi karşıtları ise Tahrir Meydanı’nı dolduruyor.
Kahire’den bildiren BBC muhabiri Jim Muir, Müslüman Kardeşler’den Muhammed Mursi’nin iktidarı döneminde birçok kişi dışlanmış olsa da, ordunun siyasi meselelere müdahale etmesinden rahatsız olan Mısırlıların da varlığına dikkat çekiyor.
Mursi’nin Kahire’nin doğusundaki Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanlığı’nda tutulduğuna inanan destekçileri, hafta boyunca karargâhın önünde protesto gösterileri düzenledi.
Binlerce Mursi yanlısının bir araya geldiği bölgelerden biri de Rabaa el Adeviye Camii’nün önü.
Müslüman Kardeşler’in herhangi bir protesto eylemi düzenlemediğini aktaran BBC muhabiri, ama yine de Mursi destekçilerinin Müslüman Kardeşler’den katılımın yüksek olmasını umduklarını belirtiyor.
BBC Muhabiri Jim Muir’in aktardığına göre, Mursi destekçileri şiddete başvurulmaması çağrısı yapıyor, ama muhabirimiz kutuplaşmanın giderek arttığı bir ortamda her iki tarafta gerilen sinirler nedeniyle şiddet olaylarının yaşanabileceğini söylüyor.
Mursi karşıtları ise gün içinde toplandıkları Tahrir Meydanı’nda daha sonra toplu iftar düzenleyecek.
BM’den Müslüman Kardeşleri ‘dışlamayın’ uyarısı
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Mısır Dışişleri Bakanı Kamil Amr’ı arayarak, Mısır’da hiçbir ana partinin veya toplum kesiminin dışlanmasına yer olmadığını söyledi.
Amerika Birleşik Devletleri ise Mısır’da ordu darbesi ardından oluşturulan yönetime, Müslüman Kardeşler üyelerinin ‘keyfi’ olarak tutuklanmasına son vermesi çağrısı yaptı.
Beyaz Sözcüsü Jay Carney, yeni sürecin başarılı olması için tüm tarafların katılımının gerekli olduğunu vurgulayarak, Müslüman Kardeşler liderleri hakkında tutuklama emri çıkarılmasını eleştirdi.
Carney, ABD’nin Mısır’a yapacağı yardımı askıya almaları gerektiğini düşünmediğini dile getirdi.
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki ise Müslüman Kardeşler’e karşı tutuklama kampanyasının, Mısırlı askeri ve sivil yetkililerin verdiği güvencelere ters olduğunu ifade etti.
Almanya Dışişleri Bakanlığı da tüm gruplara şiddetten uzak durmaları çağrısında bulunup Mısırlı yetkilileri Mursi’ye yönelik kısıtlamalara son vermeleri ve uluslararası kuruluşların kendi ile iletişime geçmesine izin vermelerini söyledi.
Mursi 'güvenli bir yerde'
Mursi, 3 Temmuz’da askeri darbe ile devrilmiş yerine geçici Cumhurbaşkanı olarak Adli Mansur getirilmişti.
Mısırlı yetkililer Mursi’nin nerede olduğuna ilişkin bilgi vermiyor ama “güvenli bir yerde” olduğunu ve “saygın bir muamele gördüğünü” ifade ediyor.
Darbeden sonra ülke çapında şiddet olayları da arttı.
Yalnızca Pazartesi günü, ordu ve Mursi destekçileri arasında çıkan olaylarda 50’den fazla Mursi yanlısı öldü.
Müslüman Kardeşlerin dini lideri Muhammed Bedii ve hareketin önde gelenleri hakkında ‘şiddeti teşvik etme’ suçlamasıyla Çarşamba günü yakalama emri çıkarıldı.
Bedii’nin nerede olduğu bilinmiyor.
Geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur, yeni seçim ve anaya için takvim belirledi ancak Mursi’nin destekçileri Mansur’un planlarına itiraz etti ve bazı siyasi gruplar plan hazırlanırken kendilerine danışılmadığını söyledi.
Mansur’un Salı günü başbakanlık koltuğuna getirdiği Hazım el Beblavi de, kabinede Müslüman Kardeşler’in siyasi kolu Hürriyet ve Adalet Partisi’ne de yer verilebileceği teklifini yöneltti ama parti, bu teklifi reddetti.