Mısır'ın başkenti Kahire'de, devrik cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yandaşlarının düzenlediği oturma eylemi devam ederken, çıkan çatışmalarda çok sayıda kişi öldü.
Abone olMısır’da Muhammed Mursi destekçileri ve karşıtları arasında çıkan çatışmalarda en az altı kişi öldü.
Haber ajansları ölenlerin çoğunun, Kahire Üniversitesi yakınlarında 3 Temmuz’daki darbeden bu yana oturma eylemi düzenleyen Müslüman Kardeşler destekçileri olduğunu duyurdu.
Kahire’den bildiren BBC muhabiri Quentin Sommerville, Mursi destekçilerinin çatışmalar sırasında damlarda konuşlanan keskin nişancıların ‘kendilerine ateş ettikleri’ iddiasını aktarıyor.
Muhabirimizin aktardıklarına göre Mursi destekçileri, silahlı kişilerin 'güvenlik güçleri tarafından da korunduğunu' öne sürüyor.
Reuters haber ajansı, polis kaynaklarına dayandırdığı haberinde, yüzlerce Mursi destekçisinin bölge halkı, esnaf ve oturma eyleminin çevresindekilerle çatıştığını belirtiyor.
Müslüman Kardeşler saldırılar için, “barışçıl protesto gösterisine yönelik bir saldırı” olarak nitelendirdi.
Devlete bağlı El Ahram gazetesi, sağlık bakanlığından bir yetkiliye dayandırdığı haberinde çatışmalarda altı kişinin öldüğünü, 33 kişinin de yaralandığını duyurdu.
Son iki günde Mısır’da yaşanan şiddet olaylarında da ölenlerin sayısı 9’a çıktı.
İki günde ölenlerin sayısı 9'a çıktı
Pazartesi günü başkent Kahire’deki Tahrir Meydanı’nda çıkan olaylarda bir kişi, başkent dışındaki çatışmalarda da iki kişi ölmüştü.
Mısır devlet televizyonu, yedi Mursi destekçisinin de yasadışı silah taşımaktan gözaltına alındığını duyurdu.
Kahire’nin kuzeyindeki Kalyubiya bölgesinde de çatışmalar yaşandığı ve ölenler olduğuna ilişkin haberler geldi.
Mısır’da darbe sonrası çıkan olaylarda ölenlerin sayısı da 100’e çıktı.
Mursi, 3 Temmuz'dan bu yana, hiçbir suçlama yöneltilmeden gözaltında tutuluyor. Mursi'nin nerede olduğu da açıklanmıyor.
Dün bir basın toplantısı düzenleyen Muhammed Mursi'nin ailesi orduyu ve Genelkurmay Başkanı General Abdülfettah el-Sisi'yi 'Mursi'yi kaçırmakla' suçladı.
Muhammed Mursi'nin devrilmesi ardından ilk kez bir açıklama yapan ailesi adına Şayma Mursi, "Bu kanlı darbenin lideri Abdülfettah el-Sisi ve onun darbeci ekibine karşı hem Mısır'da hem de uluslararası platformda hukukî adımlar atıyoruz" dedi.
Muhammed Mursi'nin oğlu Usame Mursi de babasının tutuklanmasının 'demokrasinin gasbedilmesi' olduğunu ve bu durumun Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından incelenmesini istedi.
Muhammed Mursi'nin bağlı olduğu Müslüman Kardeşler hareketi, ordunun desteğiyle iktidara gelen yeni yönetimi tanımadıklarını açıkladı.