BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
HABER /  GÜNCEL

Mısır'da muhalif koalisyon 'devrim hükümeti' istiyor

Mübarek rejiminin yerine geçen askeri konseyi protesto eden eylemciler arasında ölü sayısı 33'e yükseldi. Mısırlı aktivistlerden oluşan bir koalisyon, bir devrim hükümetinin kurulması için çağrıda bulundu.

Abone ol

Mısır'da aralarında önde gelen muhalefet lideri Muhammed Baradey'in taraftarlarının da bulunduğu sekiz siyasi gruptan oluşan koalisyon, Hüsnü Mübarek devrildikten sonra yönetime geçen askeri konseyi devrim karşıtlığıyla suçladı.

Cumartesi gününden bu yana Tahrir Meydanı'nda odaklanan protesto gösterilerinde 33 kişinin öldüğü bildirilirken, Mısırlı aktivistlerin oluşturduğu koalisyon askeri konseyden yönetimi bir 'devrim hükümetine' devretmesini istedi.

Askeri konseyi demokrasiye geçişe engel koymakla suçlayan eylemciler arasında 1800 dolayında yaralı var.

Meydanda direniş

Güvenlik güçlerinin Tahrir Meydanı'nı boşaltmak için güç kullanmasına karşın, meydandaki protestocular direniyor.

Göstericiler yarın daha büyük kalabalıkların Tahrir Meydanı'nda toplanması için çağrıda bulunuyor.

Günün daha erken saatlerinde 25 siyasi partiden oluşan bir grup, göstericilere karşı kullanılan şiddeti kınayarak içişleri ve enformasyon bakanının istifasını talep etti.

Müslüman Kardeşler'in siyasi kanadını da içeren 25 partinin ortak bildirisinde, göstericilere uygulanan baskının sorumlularının derhal cezalandırılması istendi.

Geçici yönetimin kültür bakanı, güvenlik güçlerinin müdahalesini protesto ederek istifasını verdi.

Anayasa tartışması

Sokak çatışmalarının gelecek hafta başlaması beklenen kilit önemdeki genel seçimlere gölge düşmesinden kaygılanılıyor.

Tahrir Meydanı'nda süren eylemler, eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in geçen Şubat ayında devirildiği protestolardan bu yana düzenlenen en büyük gösteriler olma özelliğini taşıyor.

Protestolarda, Mısır'ı Şubat ayından beri yöneten askeri konseyin anayasada değişiklik önerilerini geri çekmesi talep ediliyor.

Askerler, anayasa tasarısında ordu ve ordu bütçesinin sivil denetime kapalı olmasını öngören bir teklif sunmuşlardı.

Seçim tarihi

Askerlerin tasarısında cumhurbaşkanlığı seçimlerinin de gelecek yıl sonu, ya da 2013 başlarında yapılması öngörülüyor.

Protestocular ise cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 28 Kasım'da başlaması planlanan parlamento seçimlerinden hemen sonra yapılmasını istiyor.

Ülkenin diğer büyük kentleri İskenderiye, Asvan ve Süveyş'ten de göstericiler ve güvenlik güçleri arasında yaşanan şiddet haberleri geliyor.