BIST 9.627
DOLAR 35,21
EURO 36,68
ALTIN 2.955,99
HABER /  GÜNCEL

Mısır'da karşıt gruplar toplanıyor

Mısır'da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin karşıtları ve yandaşları, muhalif bir grubun Mursi'ye görevi bırakması için tanıdığı sürenin dolması kısa bir süre kala, başkent Kahire'de toplanmaya başladı.

Abone ol

Mısır'da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin karşıtları ve yandaşları, muhalif bir grubun Mursi'ye görevi bırakması için tanıdığı sürenin dolması kısa bir süre kala başkent Kahire'de toplanmaya başladı.

Temerrüd hareketi Mursi'ye Türkiye saatiyle 18.00'e kadar süre tanımış, aksi takdirde sivil itaatsizlik kampanyası başlatacaklarını duyurmuştu.

Temerrüd hareketinin ültimatomu, ordunun siyasilere krize çözüm bulmaları için verdiği 48 saatlik ültimatomdan birkaç saat önce gelmişti.

Mursi, ordunun ültimatom açıklamasını eleştirdi ve 'kafa karışıklığına yol açabileceğini' söyledi.

Kabinede istifalar

Cumhurbaşkanı Mursi üzerindeki baskı, kabinesinden altı bakanın istifasıyla daha da arttı.

Cumhurbaşkanlığı ve hükümet sözcülerinin de, bugün istifalarını sundukları belirtiliyor.


Temerrüd hareketinin verdiği ültimatom süresi yaklaşırken, binlerce muhalif yine başkent Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda toplandı.

'Halk rejimi yıktı' sloganları atan kalabalık, meydanın üzerinden askeri helikopterlerin uçuşunu sevinçle karşıladı.


İtihhadiye ve Kuba bölgelerindeki cumhurbaşkanlığı saraylarının önünde de muhalif eylemcilerin toplandığı belirtiliyor.

'Cesedimizi çiğnemeniz gerek'

Müslüman Kardeşler hareketinin üst düzey isimlerinden Muhammed el Biltaci de, Mursi taraftarlarına sokağa çıkma çağrısında bulundu.

El Bitaci Kahire'deki bir cami yakınlarında toplanan binlerce Mursi yanlısına yaptığı konuşmada, "Ne çeşit bir darbe olursa olsun, önce cesetlerimizi çiğnemeleri gerek" dedi.

Önceki gün ülke çapında milyonlarca kişi, Mursi'nin istifası talebiyle eylem yapmış ve dün de başkent Kahire'de iktidardaki Müslüman Kardeşler hareketinin Genel Merkezi saldırıya uğramıştı.

Başlıca muhalefet koalisyonu Ulusal Kurtuluş Cephesi ise, 'bir askeri darbeye destek vermediğini' duyurdu.

Grup yazılı açıklamada, 'Ordunun siyasete girmek istemiyoruz açıklamasına güveniyoruz' denildi.


Öte yandan Afrika gezisini sürdüren ABD Başkanı Barack Obama da Mursi'ye protestocuların kaygılarına kayıtsız kalmaması çağrısında bulundu.

Obama: Kaygılız

Obama "Mısır'da olanlardan hepimiz kaygılıyız. Herkesin sesinin duyulduğunu hissettiği, hükümetin gerçekten taleplere karşılık verdiği koşulların yaratılması için yapılması gereken işler var" dedi.

Obama'ya ülkesinin Mısır'a yaptığı mali yardım da soruldu.

ABD Başkanı, "Biz mali yardım kararlarını bir protesto eylemine katılanları sayarak almıyoruz. Bu kararlar, bir hükümetin muhalefeti dinleyip dinlemediği, özgür basın olup olmadığı, tehdit ve şiddet kullanılmadan toplantı ve yürüyüş özgürlüğüne saygı gösterilip gösterilmediği ve özgür, adil seçimlerin yapılıp yapılmadığı temelinde alınır' diye konuştu. Obama ayrıca, 'Biz bu konularda Mısır hükümetine ciddi baskı yapıyoruz" diye de ekledi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada da, Obama'nın 'krizin sadece siyasi süreçlerle çözülebileceğinin altını çizdiği' vurgulandı.

Mısır Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı General Abdülfettah el Sisi, Mısır televizyonundan yayımlanan açıklamasında, protestoların halk iradesinin 'görülmemiş' bir ifadesi olduğunu söylemişti.

El Sisi halkın talepleri karşılanmadığı takdirde, ordunun sorumluluk alıp geleceğe dair kendi planını uygulamaya sokacağını belirmişti.

Ordu daha sonra Facebook sayfasından yaptığı açıklamada da, 'ülkeyi yönetme ve yasaların öngördüğü rolün dışına çıkma niyetleri olmadığını' söyledi.