Mısır'da Cumartesi günü yapılacak referandum öncesinde binlerce kişi başkent Kahire'de düzenlenen protesto gösterilerine katıldı. Karşıt grupların gösteri düzenlemesi endişe yarattı ancak bir çatışma yaşanmadı.
Abone olMısır'ın başkenti Kahire'de Cumartesi günü yapılacak referandum öncesinde düzenlenen karşıt protesto gösterilerine binlerce kişi katıldı.
Muhalif gruplar Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın dışındaki bariyerleri aşmayı başardı ancak herhangi bir çatışma yaşanmadı.
İslamcı Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yeni Anayasa için Cumartesi günü referandum yapılması çağrısında bulunmuş ve bu süre içinde orduya güvenliği sağlaması için talimat vermişti.
Mısır siyasi istikrarsızlık nedeniyle IMF'den borcunu ertelemesini istedi.
Başbakan Hişam Kandil bir basın açıklaması yaparak, Cumhurbaşkanı Mursi'nin vergileri artırmak amacıyla ekonomik programı askıya almasının ardından, IMF'den 4.8 milyar dolarlık borcunun ertelenmesini istediklerini söyledi.
IMF, "Mısır'ı geçiş süresinde desteklemeye hazır olduğunu ve yetkililer ile kredi konusunda görüşmelere devam edeceğini" belirtti.
Mısır ekonomisi 2011 yılı Şubat ayında başlayan ve eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in devrilmesi ile sonuçlanan siyasi süreç nedeniyle zarar görmüştü.
Tanklar ve askerler
Kahire'nin farklı yerlerinden yürüyen muhalif gruplar duvar ve tanklarla korunan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın önünde toplandı.
Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın çevresinde yüzlerce asker bulunuyor.
Gösteriler sırasında alanda bulunan BBC muhabiri George Alagiah muhalif göstericilerin duvarı aştığını ancak güvenlik görevlilerinin geçmelerine izin verdiğini söyledi.
Muhabirimiz ordunun sivilleri tutuklama yetkisi olduğunu ancak bu yetkilerini kullanmadığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Mursi'yi ve Anayasa taslağını destekleyen protestocular Tahrir Meydanı'nda toplanıyor.
Kahire'nin yanısıra Alexandria ve Assiut şehirlerinde de gösteriler düzenlendi.
Mısır Hakimler Derneği'nin başkanı hakimlerin yüzde 90'ının referandumu denetlemeyi reddettiğini söyledi.
Mısır yasaları uyarınca hakimlerin oy kullanma yerlerinde seçimi denetlemesi gerekiyor.
Bu arada ordu komutanı krizin çözülmesi için ulusal uzlaşma çağrısında bulundu.
Kişisel fikirlerini açıkladığını belirten Abdül Fetih el Sisi muhalefeti, hakimleri, medya liderlerini ve Müslüman ve Hristiyan dini liderleri bugün bir araya gelmeye çağırdı.
El Sisi devlet televizyonuna yaptığı açıklamada "Sadece birlikte oturacağız. Mısırlıların geleceği için gelin ve karşı çıkın. Ancak birbirimizle çatışmayacağız" dedi.
Halktan tepki
Kahire'nin merkezinde yapılan gösteriler sırasında bazı muhalif grupların üzerine ateş açılması sonucu en az dokuz kişinin yaralandığı bildirildi.
Muhalefet, İslamcıların ağırlıkta olduğu bir meclis tarafından hazırlandığını söylediği anayasa taslağına insan haklarını baltaladığı ve kadınların haklarını garantiye almadığı gerekçesiyle karşı çıkıyor.
Cumhurbaşkanı Mursi kendisine geniş yetkiler veren 22 Kasım kararnamesini geri çekerek halkın tepkisinin büyümesini önlemeye çalışmıştı. Ancak Cumartesi günü yapılacak referandum öncesinde orduya sivilleri tutuklama yetkisi verdi.
Devlet kanalının haberine göre Cumartesi günü devlet memurlarının da oy kullanabilmesi için tatil ilan edilecek.
Mursi'nin geri çektiği tartışmalı kararnamenin bazı maddeleri yürürlükte kalmaya devam edecek.
Görevden alınan başsavcı yeniden göreve getirilmeyecek ve eski rejim yetkilileri hakkında açılan davalar devam edecek.
Mursi, Hüsnü Mübarek'i geçen yıl koltuğundan indiren devrimi korumak ve reform yapabilmek için bu anayasanın çıkartılması gerektiğini söylüyor.
Ancak protesto gösterilerinin yapılması çağrısında bulunan gruplar Mursi'yi bir diktatör gibi davranmakla suçluyor.
Muhalif Ulusal Kurtuluş Cephesi, Mursi yanlılarının baskın olduğu bir kurul tarafından hazırlandığını söyledikleri Anayasa taslağını tanımayacaklarını açıkladı.