Tahrir Meydanı'ndaki gösterilere Müslüman Kardeşler ve bazı sol partiler dışında, toplumun tüm kesimlerinden destek var.
Abone olMısır'da muhaliflerin, Yüksek Askeri Konsey'in yönetimi sivillere devretmesi talebiyle Tahrir Meydanı'nda yaptıkları gösteriler devam ediyor.
Meydanı dolduran binlerce kişi, askeri yönetim iktidarı bırakmadan kendilerinin de meydandan ayrılmayacağını dile getiriyor.
Yönetimdeki Yüksek Askeri Konsey'in, devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek döneminde, 1996-1999 yıllarında başbakanlık yapan El Genzuri'yi yeni başbakan olarak belirlemesi protestocuların öfkesini artırdı.
Protestocular dün akşam Başbakanlık ve Bakanlar Kurulu binasının önünde, yeni atanan Başbakan Kemal El Genzuri'nin başbakanlığa girmesini engellemek için kamp kurdu.
Mısır'ın yeni başbakanı olarak atanan Kemal el-Ganzuri bir ulusa sesleniş konuşması yaptı ve Mısır halkına hizmet için her kesimi kapsayan bir bakanlar kurulu oluşturacağını söyledi.
Ganzuri konuşmasını başkent Kahire'nin Tahrir Meydanı'nda cunta yönetiminin sona ermesini talep eden yüz binlerce kişinin protesto gösterilerini sürdürdüğü sırada yaptı.
Muhabirler Mübarek dönemi yetkililerinden 78 yaşındaki Ganzuri'nin genç protestoculara hitap etmediğini söylüyor.
Tahrir Meydanı'ndaki gösterilere Müslüman Kardeşler ve bazı sol partiler dışında, siyasetin ve toplumun tüm kesimlerinden destek var.
Gösterilerde sol ve liberal gruplar da etkin rol oynuyor.
Tahrir Meydanı'nda devam eden gösterilerin bir benzeri ülkenin ikinci büyük kenti İskenderiye ile İsmailiye kentinde devam ediyor.
Tartışmaların odağında Pazartesi günü başlayacak ve üç ay sürecek genel seçimler var.
Protestocular seçimlerin ertelenmesini ve önce askeri konseyin devreden çıkmasını talep ediyor.
Mısır Yüksek Seçim Kurulu, seçimin ertelenmesinin kanuni olmayacağını açıklarken, Pazartesi günü seçimlerin yapılıp yapılmayacağı merak konusu.
Yüksek Askeri Konsey ise seçimlerin zamanında yapılacağını açıkladı ancak ülke genelinde seçimlerin erteleneceğine ilişkin yaygın bir kanı var.
Askeri yönetime son verilmesi için yapılan protestolarda 40'dan fazla kişinin öldüğü söyleniyor.
Diğer taraftan, BM Genel Sekreteri Ban Ki Mun, Mısırlı yetkililere bir kez daha, ülkedeki herkesin insan haklarını ve medeni haklarını korumaları çağrısında bulundu.
BM sözcülüğü, gazetecilerin Mısır'daki durumla ilgili sorularına, Genel Sekreter Ban'ın, Mısır'daki şiddet olaylarından duyduğu derin endişenin devam ettiği ve olaylarda pek çok kişinin ölüp yaralanmasından dolayı çok üzgün olduğu yanıtını verdi.
Verilen bilgiye göre Ban, hafta başında Mısırlı yetkililere yaptığı çağrıyı yineleyerek, 'Mısır halkının meşru taleplerine yanıt verecek ve ülkede sivil yönetimin kurulmasının yolunu açacak şeffaf ve adil seçimlere gidilmesi için, herkesi kapsayan, düzenli ve barışçıl bir geçiş ortamının yaratılması gerektiğini' belirtti.
Bu kapsamda Genel Sekreter Ban'ın Mısır'ın Yüksek Askeri Konsey Başkanı Mareşal Hüseyin Tantavi ile telefonda görüştüğü bildirildi.
Amerika Birleşik Devletleri de askeri yönetimin mümkün olduğu kadar erken bir şekilde sivil yönetime devredilmesi çağrısında bulundu.
Protestocular askeri konsey başkanı Mareşal Hüseyin Tantavi'nin açıkladığı demokrasiye geçiş takvimini yeterli bulmuyor ve derhal yönetimi bir ulusal birlik hükümetine bırakmasını istiyor.