Mısır'da Cumhurbaşkanı Mursi'nin devrilmesinin ardından muhalefet ve ordu tarafından oluşturulan yeni kabinenin üyeleri yemin etti.
Abone olMısır'da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin devrilmesinin ardından oluşturulan yeni hükümetin üyeleri yemin ederek göreve başladı.
Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı General Abdülfettah el Sisi, aynı zamanda Başbakan Yardımcısı oldu.
Geçici hükümete, Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'ndan Geçici Cumhurbaşkanlığı'na getirilen Adli Mansur ve Başbakan Hazım el Beblavi liderlik ediyor.
Ülkenin ilk İslamcı Cumhurbaşkanı Mursi'nin göreve iadesini isteyen Müslüman Kardeşler üyeleriyse, yer yer şiddetlenen protestolarını sürdürüyor.
Müslüman Kardeşler 'tanımıyor'
Müslüman Kardeşler, yemin ederek göreve başlayan yeni hükümetin de meşru olmadığını savunuyor.
Mısır ordusu, milyonlarca kişinin katıldığı protesto gösterilerinin ardından 3 Temmuz günü Mursi'yi ve muhalefet liderlerine danışarak Adli Mansur'u Geçici Cumhurbaşkanı .
Mursi'nin devrilmesine öncülük eden Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı General El Sisi, televizyonlardan yayımlanan törende, Başbakan Yardımcısı olarak yemin etti.
Yeni kabinede, Mursi tarafından atanan İçişleri Bakanı Muhammed İbrahim'in koltuğunu koruması dikkat çekiyor.
Nebil Fehmi'nin Dışişleri Bakanı olduğu kabinede, Şerif İsmail, Petrol Bakanı olarak görev yapacak. Ticaret ve Sanayi Bakanlığı'naysa bir Hristiyan getirildi: Munir Fakri Abdil Nur.
Sağlık Bakanı Maha el Rabat ile birlikte 2 kadın daha yeni hükümet üyeleri arasında.
Müslüman Kardeşler sözcüsü Cihad el Haddad, "Bu gayrimeşru bir hükümet, gayrimeşru bir Başbakan, gayrimeşru bir kabine" diyerek, hükümeti tanımadıklarını belirtti.
Geçici hükümetin önümüzdeki hafta anayasa değişikliklerini yapacak kurulu ve seçim takvimini belirlemesi bekleniyor.
Göstericilerle güvenlik güçleri karşı karşıya
Mısır başkenti Kahire'de Pazartesi gecesi Müslüman Kardeşler üyeleriyle güvenlik güçleri arasındaki çatışmalarda 7 kişi öldü, 400'den fazla kişi gözaltına alındı.
Nil Nehri'ni şehir merkezine bağlayan 6 Ekim Köprüsü ve Ramses Meydanı, gösterilerin ve çatışmaların yoğunlaştığı bölgelerden. En şiddetli çatışmaların yaşandığı yer ise başkentin güneybatısındaki Giza semti.
Yolları kapatan göstericiler, müdahale eden polise taş atarak direniyor.
Sağlık Bakanlığı yetkilisi Muhammed Sultan'ın verdiği bilgiye göre, Salı sabahına kadar süren çatışmalar sırasında 261 kişi yaralandı. Sultan, yaralananlar arasında güvenlik görevlilerinin de olduğunu söyledi.
Müslüman Kardeşler ise güvenlik güçlerinin gerçek mermi kullandığını iddia ediyor.
Ancak ordu sözcüsü Albay Ahmed Muhammed Ali, orantısız güç kullandıkları iddiasını yalanlıyor.
BBC muhabiri James Reynolds'a konuşan Albay Ali, "Barışçıl bir protesto değildi. Silahlı protestocular vardı. Askeriyenin görevi askeri birimleri ve tesisleri korumaktır, Mısır güçleri hiçbir zaman Mısırlıları öldürmek veya Mısırlılar tarafından öldürülmek için kurulmamıştır" dedi.
Askeri sözcü, ülkeyi yönetme arayışında olmadıklarını da sözlerine ekledi.