BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  GÜNCEL

Mısır'da 'futbol savaşı' sanıkları yargılanıyor

Bir maç sonrasında çıkan şiddet olaylarında en az 74 kişinin ölümüne sebep olmakla suçlanan 70'ten fazla sanığın davası başladı. Olay Mısır'da siyasi komplo teorilerine yol açmıştı.

Abone ol

Mısır'da bir maç sonrasında çıkan şiddet olaylarında en az 74 kişinin ölümüne sebep olmakla suçlanan onlarca kişinin davası başladı.

Aralarında dokuz polis memurunun da bulunduğu 70'ten fazla sanık, kafes içinde getirildikleri mahkeme salonunda masum olduklarını söyleyen sloganlar attı.

Bazıları yanlarındaki polisleri göstererek onların sorumlu olduğunu söyledi.

Yargıç düzenin sağlanabilmesi için oturuma ara vermek zorunda kaldı.

Zanlılar cinayetle ya da ihmalkârlıkla suçlanıyor.

Port Said kentinde Şubat ayında el Ehli ve el Masri takımları arasında oynanan maç, beklenmedik şekilde evsahibi el Masri'nin galibiyetiyle sonuçlanmış, evsahibi taraftarların sahaya girmesiyle olaylar çığırından çıkmıştı.

Yetkililer ölümlerin çoğunun darp, derin kesikler ve izdiham nedeniyle ezilme sonucu olduğunu açıkladı.

Komplo teorileri

İki takımın taraftarları bugün de mahkeme önünde gösteriler düzenledi. Polisin bu kez sıkı güvenlik önlemleri aldığı görüldü.

Sanıklar, eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in geçen yıl yargılandığı Kahire Polis Koleji'nde yargılanıyor.

Davayı izleyen muhabirimiz Jon Leyne'a göre bazı sanıklar daha oturumun başında kafes içine yerleştirilen bankların üzerinde tepinmeye ve savcılara yumruk sallamaya başladı.

Sanıklar "Ya hakkımızı alırız ya ölürüz" sloganları attı.

Bu arada kurban yakınları, sevdiklerinin fotoğraflarını havaya kaldırdı; bazıları ağladı.

Port Said'li futbol kulübü el Masri ile Kahireli el Masri'nin arasında ezeli bir rekabet var.

1 Şubat'taki maçı evsahibi el Masri 3-1 kazandı.

Karşılaşmanın sona ermesiyle birlikte el Masri taraftarları sahaya girerek galibiyeti kutlamaya başladı ancak daha sonra el Ehli takımının oyuncularına ve taraftarlarına saldırdı.

Polisin müdahale etmeyi reddettiği söylentileri üzerine olaylar günlerce devam etti; 16 kişi daha yaşamını yitirdi.

Ayrıca taraftarların stadyuma bıçak ve silahla girmesine izin verildiği öne sürüldü.

Muhabirimiz Jon Leyne'a göre Mısır'da pekçok kişi bu şiddetin, Cumhurbaşkanı Mübarek'i deviren gösterilerde aktif rol alan el Ehli taraftarlarından intikam amacıyla düzenlendiğini düşünüyor.

'Ultralar' olarak bilinen el Ehli taraftarları, halk ayaklanması sırasında polis ve askerlerle çatışan önde gelen direnişçi gruplardandı.

Maçı izleyen günlerde, Kahire'deki İçişleri Bakanlığı önünde askeri yönetimi ölümlerden sorumlu tutan büyük protestolar olmuştu.