Mahkeme, aralarında Müslüman Kardeşler'in lideri Muhammed Bedi ve 13 yöneticisinin de olduğu 27 kişi hakkında idam kararı aldı.
Abone olKahire Ceza Mahkemesi, haklarında idam kararı verdiği Müslüman Kardeşler lideri Muhammed Bedi ve 13 yöneticinin dosyasını görüşünü almak üzere Mısır Müftüsü’ne göndermeyi kararlaştırdı.
Kahire’deki Polis Akademisi’nde hakim Muhammed Naci Şahata başkanlığında toplanan mahkeme kamuoyunda ‘Rabia Operasyonlar Odası’ olarak bilinen davanın karar duruşmasının 11 Nisan’da yapılmasını kararlaştırdı.
Davada Muhammed Bedi ile birlikte İhvan liderlerinden Muhammed Gazlan, Ahmed Ebu Bereke, Sad Huseyni ve Salah Sultan da yargılanıyor.
‘Rabia Operasyonlar Odası Davası’ olarak bilinen davada mahkeme sanıklara, Mursinin devrilmesinin ardından Rabia ve Nahda Meydanları’nda, kaos çıkarmak ve devlete karşı gelmek için operasyon birimleri oluşturma suçlaması yöneltiliyor. Sanıklara bunun yanında polis merkezlerini basmak, özel mülkiyet ve kiliselere saldırı planlama suçlamaları da yöneltiliyor.
Mısır’da mahkemeler kanun gereği haklarında idam kararı verilecek mahkûmların dosyalarını görüşünü almak üzere müftüye gönderiyor. Ancak müftünün görüşü idamlar konusunda bağlayıcı değil. İdam konusunda yetki mahkeme heyetinin.
DİĞER İDAM KARARLARI
Mısır’da Mansura Ceza mahkemesi 4 farklı davada toplam 13 darbe karşıtının dosyalarını görüşünü almak üzere müftüye gönderme kararı verdi.
İdam cezasına çarptırılanlar arasında Aralık ayında Dekhaliye kenti güvenlik binasına bombalı saldırı düzenlemek suçlamasıyla yargılananlar da var. Saldırının ardından Müslüman Kardeşler terör örgütü olarak ilan edilmişti.
Mansur Mahkemesi davaların karar duruşmalarının 18 mayıs ve 22 Haziran’da yapılmasına karar verdi.
Mısır'da mahkeme 28 Şubat’ın sonunda 30 Haziran 2013'te Müslüman Kardeşler'in Kahire'deki merkezi yakınlarında gerçekleşen olaylardan ötürü dört Müslüman Kardeşler üyesine idam cezası vermişti. Aralarında teşkilatın lideri Muhammed Bedi'nin de bulunduğu 14 İhvan üyesi hakkında ise müebbet kararı verilmişti.
İdam cezasına çarptıırılanların isimleri Abdurrahim Muhammed Abdurrahim, Mustafa Abdulazim Beşlavi, Muhammed Abdulazim Beşlavi ve Atıf Abdulcelil Semra.
İLK İDAM
Mısır'da 2013'teki darbe sonrası olaylarda gözaltına alınan bir Müslüman Kardeşler destekçisi 7 Mart’ta idam edilmişti.
Resmi olarak darbe yönetimi tarafından 'terör örgütü' ilan edilen Müslüman Kardeşler'in bir üyesi olmayan Mahmud Hasan Ramazan'a verilen idam cezasının uygulanmasıyla ilk kez bir darbe karşıtı idam edilmiş oldu.
BİNLERCE İHVAN DESTEKÇİSİ HAPİSTE
3 Temmuz 2013'te Abdulfettah Sisi’nin liderliğinde yapılan darbeyle, ülkenin demokratik yollarla seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi tutuklandı ve hapse atıldı. Mursi hakkında açılan farklı davalarda yargılanıyor.
Darbe sonrasında sokağa dökülen göstericilere güvenlik güçlerinin çok sert müdahalesi sonucunda yüzlerce kişi hayatını kaybetti ve binlerce kişi gözaltına alındı.
Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın yöneticileri darbenin ardından idam cezasına ve ağır hapis cezalarına mahkûm edildi.
Ülkede darbenin ardından başlayan büyük çapta insan hakları ihlalleri nedeniyle mağdur olan kesimler arasında gazeteciler de var.
Haksız suçlamalarla ve hiçbir somut delil olmadan aylarca yargılanan Al Jazeera çalışanları Peter Greste, Muhammed Fehmi ve Baher Muhammed 7 ila 10 yıl hapis cezasına mahkûm edildiler.
Hakkında Mısır mahkemesi tarafından sınır dışı kararı verilen Greste serbest kaldı, diğer gazeteciler ise haklarında tutuksuz yargılama kararı verilerek serbest bırakıldı.