BIST 10.648
DOLAR 32,75
EURO 35,09
ALTIN 2.450,33
HABER /  GÜNCEL

Mısırcılara bekle uyarısı

TMO Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, mısır üreticilerinin, aceleci davranmamasını istedi.

Abone ol

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, mısır üreticilerinin, ürününü satmakta aceleci davranmamasını istedi.

Genel Müdür Kemaloğlu, Adana İl Tarım Müdürlüğü'nde düzenlenen mısır değerlendirme toplantısındaki konuşmasında, geçen yıl mısırda 4,2 milyon ton rekolte sağlandığını, bu yıl ise ekim sahasında yüzde 15 daralma tahmin edildiğini söyledi.

Mısır ekiminin azalmasının “tehlike” anlamına gelmediğin işaret eden Kemaloğlu, “Geçen yıl ihtiyaçtan fazla üretim olduğu için üreticinin aleyhine bir durum söz konusuydu. Ancak, bu yıl bir miktar daralmanın üreticinin ürününü daha iyi fiyattan sağlayacağı kanaatindeyim” dedi.

TMO'nun, mısır müdahale fiyatını açıklamada aceleci davranmayacağını ifade eden Kemoloğlu, piyasaların oturmasını bekleyeceklerini vurgulayarak, şunları söyledi:

“Üreticilerimize de ürününü satmakta aceleci davranmamasını öneriyoruz. Geçen yıl Çukurova çiftçisini piyasalara iyi bir ders verdi, ürünü bekletti, bekleten de kazandı. Bu yüzden kendilerine teşekkür ediyorum. TMO her zaman üreticinin yanındadır. Amacımız, piyasayı en iyi şekilde regüle etmek.”

Adana Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı Nur Özkan ise mısır hasadına az bir zaman kaldığını, bu nedenle ürünün kaderini tayin eden ve piyasaların gelişmesinde etkin olan TMO'ya önemli görevler düştüğünü bildirdi.

Özkan, yaklaşık 1 ay sonra başlayacak hasat döneminde bilinçli davranıldığı, piyasalar dengede tutulduğu takdirde üreticinin zarar görmesinin engellenebileceğini ifade ederek, “Bu sayede geçen yılın acısını çıkarmış oluruz” dedi.

Kanatlı hayvan sektöründeki gelişme nedeniyle dünyada mısır fiyatlarının yükseldiğine dikkati çeken Özkan, “Fiyat yükselişinde biyodizel üretimi ve petrol fiyatlarındaki artışın da etkisi oldu. Dileğimiz bu yıl Türk çiftçisinin hayal kırıklığı yaşamamasıdır” dedi.

Toplantıya, TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Vahit Kirişçi, Adana İl Tarım Müdürü Abdullah Keskin, çiftçi kuruluşu temsilcileri, çiftçiler ve diğer davetliler katıldı.