Mısır, Güney Kıbrıs ile imzaladığı Münhasır Ekonomik Bölge sınırlarını belirleme anlaşmasını iptal etti.
Abone olMısır'ın onayladığı yasa Rumların 13 parsele ayırarak kriz çıkardığı bölge sınırlarını iptal etmekle kalmıyor, yeni yapılacak muhtemel bir sınır belirleme anlaşmasına Türkiye'nin de dahil edilmesini öngörüyor.
Böylece Kıbrıs’ın güneyindeki doğalgaz ve petrol rezervleri bulunan münhasır ekonomik bölgedeki dengeler değişmiş oldu.
Rum radyosunun Mısır Haber Ajansı MENA’ya dayanarak verdiği habere göre, Mısır Şura Konseyi Yasama Komitesi, milletvekili Kalend Abdel Kader’in sunduğu yasa teklifini kabul etti. Meclis de yasayı onayladı.
RUMLAR TEPKİLİ
Rumların yeni Dışişleri Bakanı Yannis Kasulidis'in tepkisi ise "İki ülke arasında yapılan uluslararası anlaşmalar iptal edilemez" oldu.
Yasa tasarısı, Doğu Akdeniz havzasında yapılacak yeni sınır düzenlemeleriyle Mısır’ın doğalgaz ve petrolden elde edeceği gelirde milyarlarca dolarlık artış sağlanabileceğini öngörüyor.
2003 ANLAŞMASI GEÇERSİZ
Yasa teklifini hazırlayan Mısırlı milletvekili Kader, Güney Kıbrıs, İsrail ve Mısır arasında Şubat 2003’te imzalanan anlaşmanın yeni yasayla geçersiz olduğunu savundu. Kader, Mısır’ın hukuken uluslararası anlaşmalardan imzasını çekme hakkına sahip olduğunu söyledi.
MISIR TÜRKİYE'NİN DAHİL EDİLMESİNİ İSTEDİ
Mısır Şura Konseyi tarafından onaylanan yeni yasa, Türkiye’nin bölgeye üçüncü taraf olarak katılmasıyla, Kıbrıs’ın güneyinde yer alan münhasır ekonomik bölgede yeni sınırlar çizilmesini öngörüyor.
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, 2003 yılında tek yanlı olarak, sözde münhasır ekonomik bölgesini ilan etmişti. Türkiye’nin uluslararası hukuka dayanarak, bölgedeki doğalgaz ve petrol rezervlerinde Türk tarafının da hakkı olduğunu belirterek sert tepki gösterdiği anlaşmaya, İsrail, Mısır ve Lübnan da dahil olmuştu.
Gözlemciler, Mısır’ın anlaşmadan çekilmesiyle Türkiye’nin bölgedeki varlığının daha da güçlendiği yorumunu yapıyorlar. (Ntvmsnbc)