BIST 8.648
DOLAR 34,35
EURO 37,45
ALTIN 3.023,46
HABER /  GÜNCEL

Mısır: Referandum sonuçları açıklanıyor

Mısır'da tartışmalı anayasa referandumunun ikinci ve son etabı Cumartesi günü tamamlandı. Resmi sonuçların bugün açıklanması bekleniyor ama muhalifler, sonuçlar açıklanmadan önce 'referanduma hile karıştırıldığı' iddialarının soruşturulmasını istiyor.

Abone ol

Mısır’da tartışmalı anayasa referandumunun resmi sonuçlarının bugün açıklanması bekleniyor.

Sandıktan çıkan ilk sonuçlara göre, seçmenlerin yaklaşık yüzde 60’ı ‘evet’ oyu kullandı.

Anayasa taslağının İslami değerleri öne çıkardığını savunan muhalifler ise seçimlere hile karıştırıldığını iddia ediyor.

Muhalifler, resmi sonuçların bu iddialar soruşturulmadan açıklanmaması talebinde bulundu.

Tartışmalı anayasa taslağı, son birkaç haftada ülke çapında çok sayıda protesto gösterisine neden olmuştu.

Anayasa halkın onayından geçerse, ülke birkaç ay içinde referanduma gidecek.

Kahire’den bildiren BBC muhabiri Bethany Bell, referandum sonuçlarının ‘kutuplaşmayı derinleştireceği’ görüşünde.

Mısır medyası, ikinci ve son etabı geçen Cumartesi yapılan anayasa referandumda seçmenlerin yüzde 63’ünün ‘evet’ oyu kullandığını, katılım oranının da yüzde 30 seviyesinde kaldığını duyurdu.

Muhalif Ulusal Kurtuluş Cephesi dün yaptığı açıklamada, seçime ‘hile karıştırıldığını’ iddia etti.

Muhaliflerin iddialarına göre seçim merkezleri geç açıldı ve ‘İslamcılar seçmenleri etkilemeye çalıştı.’

Ulusal Kurtuluş Cephesinin sözcüsü Amr Hamzavi yaptığı basın açıklamasında, ‘resmi sonuçlar açıklanmadan önce iddiaların soruşturulmasını’ talep etti.

Muhalif koalisyonun bir diğer sözcüsü Halid Davud ise BBC’ye yaptığı açıklamada, muhaliflerin referandum sonuçlarına karşı çıkmayacağını belirtti.

İstikrar mı kutuplaşma mı?

Muhalifler, yargıçların referandumu boykot etmesi üzerin, yeterli yasal denetimin sağlanmadığını savunuyor.

Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin destekçisi Müslüman Kardeşler’in siyasi kanadı Özgürlük ve Adalet Partisi ise ‘evet’ oyunun ülkeye istikrar getirmesini umduklarını belirtti.

BBC muhabirlerine göre, muhaliflerin soruşturma talebi üzerine bugün açıklanması beklenen resmi sonuçların ertelenip ertelenmeyeceği henüz bilinmiyor.

Anayasa taslağına karşı çıkanlar, yeni düzenlemelerin insan hakları ve özgürlüklerini yeterinde koruma altına almadığını ifade ediyor.

Muhalifler, Cumhurbaşkanı Mursi’nin İslamcıları desteklediğini, kadın ve nüfusun yüzde 10’unu oluşturan Hıristiyan toplumunun haklarının desteklenmediğini savunuyor.

Cumhurbaşkanı Mursi’nin İslamcı destekçileri ise anayasanın demokrasiyi koruma altına aldığını ve ülkede istikrarı teşvik ettiğini dile getiriyor.

Anayasa taslağı, çoğunluğu İslami kökenli üyelerden oluşan bir komisyon tarafından hazırlandı.

Mursi’nin 22 Kasım’da yasal yetkilerini arttıran düzenlemelere gitmesi ülkede protesto gösterilerine neden olmuş, bunun üzerine Mursi geri adım atarak kararnameyi iptal etmişti.