BIST 9.660
DOLAR 34,61
EURO 36,32
ALTIN 2.928,29
HABER /  DÜNYA

Piramit yeniden inşa edilebilir mi?

Büyük Piramit'in inşaası hala sır ama Fransız bir mimar modern piramidi inşa edebilmek için hazırlığını sürdüryor..

Abone ol

Yaklaşık 4,500 yıl önce inşa edildiği düşünülen Büyük Piramit'in ardındaki sır hala tam olarak çözülebilmiş değil.

Bazıları, dünya dışı varlıklar tarafından yapıldığına inandığı Giza Platosu'ndaki dev piramidin, bugün bile inşa edilemeyeceğini savunuyor. Fransız bir mimar ise modern piramidi inşa edebilmek için doğru planı hazırladığını öne sürüyor.

Uzmanlar, dev vinçler, helikopterler, traktörler, kamyonlar ve en gelişmiş inşaat makinelerini kullansak bile Büyük Piramit'in bir kopyasını inşa etmenin çok zor olacağını kabul ediyor. Piramitlerin en ekonomik şekilde inşa edilebilmesi adına en son ortaya atılan düşünce ise piramidin içinden dışına doğru yükselen sarmal şeklindeki bir rampanın kullanılması.Bu yöntemle, Dünya'nın Yedi Harikası'ndan biri olan dev piramidin bugün beş milyar dolara inşa edebileceği öne sürülüyor. Ancak bu planın detaylarına girmeden önce ilk olarak Büyük Piramit'e ait rakamlara bakmamız gerek.

Yer seviyesinde her yönden yaklaşık 230 metre uzunluğunda olan piramidin boyu 146.5 metre. Her biri yaklaşık 3 ton ağırlığındaki 2.3 milyon taş bloktan inşa edilen piramidin toplam kütlesi 6.5 milyon ton. Tarihi kayıtlara dayanılarak kabul edilen gerçek, dev piramidin sadece 20 yıl içinde inşa edildiği. Bu da, 20 yıl süren inşaat boyunca her gün, beş dakikada bir taş bloklardan bir tanesinin yerine yerleştirildiği anlamına geliyor.

SARMAL RAMPA YÖNTEMİ

Birçok Mısır bilimci, Büyük Piramit'in, piramidin boyuyla yükselen bir rampanın yardımıyla inşa edildiğine inanıyor. Ancak piramidin boyu ele alındığında, taşları taşıyabilmek için kullanılacak böyle bir rampanın, piramidin etrafını saracak şekilde en az 1,5 kilometre uzunluğunda olması gerekirdi. Kısaca, rampanın toplam taş kütlesi, piramidin iki katına denk gelecekti.Ortaya atılan en son teori ise şu: Piramidin tabandan itibaren üçte ikilik kısmı, dışarıdan etrafını saran rampayla inşa edildi.

Geride kalan yüzde 33'lük kısım ise işçilerin piramidin içeriden inşa ettiği ve inşa devam ettikçe yükselen sarmal şeklindeki rampayla tamamlandı. İşçiler dış rampanın taşlarını sökerek inşaatın geri kalanı için kullandı. Böylece, bugün bilim insanlarının nereye taşındığını merak ettiği milyonlarca ton harfiyatın büyük kısmının aslında piramitin inşasında kullanıldığı düşüncesi desteklendi.

Piramitlerin, içinden yükselen sarmal şeklindeki bir rampayla inşa edildiği düşüncesi, Fransız mimar Jean-Pierre Houdin'e ait. Üç boyutlu grafikler üzerinde analizler yapan Dassault Systems şirketinde çalışan Houdin, savunduğu teroriye dayanarak modern bir inşaat planı hazırladı.

Kanada'nın Laval Üniversitesi'nden araştırmacılar, piramidin içinden yükselen sarmal rampanın planını çıkarmak için kızıl ötesi görüntülemeye dayanan analizler yapıyor. Analizler, piramidin içinde sarmal bir rampa inşa edilmiş olduğunu gösteren sonuçlar verirse, Houdin'in teorisi destek bulmuş olacak. Ancak Houdin, beklentisi gerçekleşmese bile Büyük Piramit'i inşa etmenin en iyi yolunun içten dışa inşaat yöntemi olduğunu savunuyor.

Life's Little Mysteries sitesine konuşan Houdin, "Bugün aynı şekilde Büyük Piramit'i inşa edebileceğimize inanıyorum. Bu düşünülebilecek en ekonomik yöntem" dedi.

İKİ ÖNEMLİ FARK

Houdin, binlerce yıl önce piramit inşa etmekle bugün inşa etmek arasında iki önemli fark olduğunu belirtti. Birincisi, rampadan yukarıya taşları taşıma işini işçiler değil, motorlu araçlar üstlenecek. İkinci olarak da, piramidin 10-15 metrelik zirvesini tamamlarken, küçük bir vinç kullanılabilecek.Bugün vinçlerin gökdelenlerin üzerinde çalışması gibi, helikopterler vinçleri piramidin inşası devam ederken henüz tamamlanmamış düz zirvesine yerleştirecek. İçerideki sarmal rampayla taşınan taşlar ve diğer malzemeler, vinç tarafından yerleştirilecek.

YİNE BİNLERCE İŞÇİ GEREKİYOR

Giza'daki dev piramidin, 20 yıl boyunca yaklaşık dört bin işçinin gece gündüz süren çalışmasıyla inşa edildiği, genel olarak kabul edilen görüş. Bugün piramidi inşa etmeye kalkışacak olursak, bu sefer ip ve kızaklarla taş çeken değil ancak inşaat makineleri, vinçler ve helikopterler kullanan 1,500-2,000 işçi gerekecek. Houdin'e göre inşaat beş yıl sürecek ve beş milyar dolara mal olacak.

Houdin bu tahmini yaparken, Büyük Buhran döneminde yapılan, dünyanın en büyük barajlarından biri olan Hoover'ı örnek aldı. Binlerce işçinin çalıştığı ve doğaya karşı mühendisliğin en büyük başarılarından biri olarak gösterilen inşaatta, yüzü aşkın işçi de hayatını kaybetti.

Hoover Barajı'nın sahip olduğu betonun hacmi, neredeyse Büyük Piramit'le aynı. Maliyet açısından bir karşılaştırma yapıldığında ise New York, Manhattan'da inşa edilecek 540 metre uzunluğundaki (anteniyle beraber) One World Trade Center, dört milyar dolara mal olacak.

ZAMAN KAPSÜLLÜ PİRAMİT

Büyük Piramit'in bir kopyasını inşa etmeye yönelik bir plan yok, ancak inşaat modellerine yönelik planlar hayata geçmiş durumda. İngiltere merkezli Earth Pyramid Project (Dünya POiramit Projesi), henüz belirlenmeyen bir yerde inşa edilecek bir piramit için para topluyor. Amaç, dünyanın dört bir yanından getirilecek taşlarla bir piramit inşa etmek ve içine bin yıl sonra açılacak bir zaman kapsülü koymak.

Birçok ülke ve uluslararası örgüt tarafından desteklenen Earth Pyramid, gelecek nesillere modern bir kültür penceresi oluşturmakla kalmayacak, aynı zamanda Houdin'in teorisinin doğruluğunun sınanması için de bir fırsat oluşturacak.