BIST 9.831
DOLAR 35,15
EURO 36,55
ALTIN 2.966,83
HABER /  GÜNCEL

Mısır: Mursi yandaşları ile karşıtları çatıştı

Kahire ve İskenderiye'de devrik cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi destekleyen gruplarla karşıtları arasında çıkan çatışmalarda ölü ve yaralılar var. Mısır savcılığı, Hamas'la 'suç amacıyla işbirliği' yaptığı iddiasıyla Mursi hakkında soruşturma başlattı.

Abone ol

Mısır'da devrik cumhurbaşkanı Muhammed Mursi destekçileri ve karşıtları Cuma günü ülke çapında gösteri düzenledi.

Cuma namazı sonrası yoğunlaşan ve gece geç saatlere kadar devam eden gösterilerin düzenlendiği kentlerden İskenderiye'de en az beş kişi öldü.

Başkent Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda da ordu destekçileri toplandı.

Ülke çapındaki gösteriler, Mursi'nin 'Hamas'la suç amaçlı işbirliği yapmakla' suçlanmasının ardından şiddetini arttırdı.

Mısır Genelkurmay Başkanı Abdülfettah el Sisi hafta içi yaptığı açıklamada, halka sokağa çıkarak orduya kendi ifadesiyle 'terörle ve şiddetle mücadelesi'nde desteklerini göstermeleri çağrısında bulunmuştu.

Mursi'nin devrildiği 3 Temmuz'dan bu yana ülke çapında düzenlenen gösterilerde çıkan çatışmalarda onlarca kişi hayatını kaybetti.

İskenderiye'den gelen haberlerde, çıkan çatışmalarda en az 5 kişinin hayatını kaybettiği, çok sayıda kişinin de yaralandığı belirtiliyor.

Yaralanma olaylarının büyük bölümünün ateşli silahlardan kaynaklandığı bildirildi.

Havanın kararmasının ardından polisle bazı göstericiler arasında çatışmaların yaşandığı haberleri geliyor.

Kahire'de ise Şubra mahallesinden çatışma haberleri geldi.

Rakip gruplar arasında çıkan taşlı çatışmada 10'dan fazla kişinin yaralandığı bildirildi.

Genelkurmay Başkanı Sisi'nin çağrısının ardından çok sayıda kişi Tahrir'de toplanırken, Mursi yanlılarının Rabiya'tül Adeviyye Camii yakınlarındaki gösterileri 'oturma eylemi biçiminde' devam ediyor.

Göstericiler, ''Sisi defol, Mursi cumhurbaşkanı. Kahrolsun ordu'' sloganları attı.

Mursi'ye 15 gün gözaltı

Mısır'da soruşturma makamlarının Mursi hakkında verdiği 'gözaltı kararı' zaten gergin olan ülkede şiddet olaylarının artmasına neden oldu.

Mısır savcısı, sabah saatlerinde Muhammed Mursi’nin, 'Hamas’la bağlantısı olduğu iddiasıyla' tutuklanması talebinde bulundu.

Müslüman Kardeşler, devrik liderleri Mursi’ye yönelik suçlamalar için 'saçma' yorumunu yapıp 'ciddiye alınmaması gerektiğini' belirtti.

Müslüman Kardeşler sözcüsü Cihad el Haddad, "Sokaklardaki protestolarımıza devam ediyoruz. Aslında, bu rejimin neyi temsil ettiğinin halk tarafından daha iyi anlaşılacağına inanıyoruz, bu eski Mübarek rejiminin gaddar bir güçle geri dönüşüdür" diye konuştu.

Mısır resmi haber ajansı MENA, Mursi’nin 2011 yılında hapisten kaçabilmek için Hamas’tan yardım alarak 'hapishane yetkilileri ile cezaevindeki tutukluları öldürmek ve askerleri kaçırmakla' da suçlandığını duyurdu.

Soruşturma savcısı Hasan Samir'in Mursi'yi sorguladığı gelen haberler arasında.

Resmi haber ajansı MENA, savcının Mursi'ye sorgu sırasında kanıtlar sunduğunu da öne sürdü.

Mursi'ye, "2011'deki ayaklanma sırasında 'bir cezaevini kundaklama, kendisi de dahil tutuklu ve hükümlülerin kaçmasını sağlama, subay, asker ve tutukluların tasarlayarak ölümünden sorumlu olma" suçlaması yönlendirildi.

Mursi'nin önde gelen isimlerinden biri olduğu Müslüman Kardeşler ise, cezaevi baskınının yabancıların değil, yerel halkın yardımıyla yapıldığını söylüyor.

Olayda aralarında Mursi ve diğer üst düzey Müslüman Kardeşler yetkililerinin de bulunduğu 34 kişi cezaevinden kaçmıştı.

Hamas: Bizi Mısır'daki çatışmalara çekmeye çalışıyorlar

Hamas, savcılık kararına tepki gösterdi.

Mısır yönetimini, Hamas'ı Mısır'daki çatışmanın içine çekmeye çalışmakla suçlayan Hamas sözcüsü, ''Arap Birliği'ni Hamas'a karşı kışkırtma girişimlerine karşı sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz'' dedi.

Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, 15 gün Mübarek karşıtı gösteriler sırasında işlediği öne sürülen suçlar nedeniyle 15 gün boyunca sorgulanmak üzere gözaltına alındı.

Soruşturmaya gizlilik kararı kondu ve resmi açıklamalar dışında herhangi bir ayrıntının yayınlanması da yasaklandı.

BBC muhabiri Jim Muir, Mısır yasalarına göre bu suçlamanın vatana ihanet olarak da görülebileceğini belirtiyor.

Muir, "Suçlama, yargıya, serbest bırakılması için BM ve Batı'dan çağrıların arttığı bir dönemde Mursi'yi gözaltında tutmak için gerekli yasal çerçeveyi de sağlamış oluyor" yorumunu yapıyor.


Mısır'da cuma günü Mursi'yle ilgili gözaltı kararına ilişkin ayrıntıları ve gün içindeki gelişmeleri sayfamızda bulabilirsiniz.