BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Mısır lideri Tahran'da

Mısır'ın yeni lideri Muhammed Mursi, 1979'dan beri Tahran'a ayak basan ilk lider oldu. Mursi'nin katıldığı Bağlantısızlar Zirvesi'nde başlıca gündem maddelerinden biri Suriye.

Abone ol

Mısır'ın yeni lideri Muhammed Mursi, Bağlantısızlar Hareketi zirvesi için İran'a ayak bastı.

Böylece, Mısır'ın İsrail'le barış anlaşması imzaladığı 1979'dan beri ilk defa Mısırlı bir lider Tahran'da misafir oluyor.

Dünyanın dört bir yanından 50 ülkenin liderini buluşturan zirve, İran'ın uluslararası arenadaki konumunu sağlamlaştırması için bir fırsat.

Zirvenin gündeminde, Suriye'deki krize çözüm bulmak, insan hakları ve nükleer silahsızlanma konuları var.

Zirveye katılanlar arasında, Suriye Başbakanı Vail El Halki, Katar Emiri Hamad Bin Halife ve Hindistan Başbakanı Manmohan Singh ile BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon da yer alıyor.

BBC'nin Tahran muhabiri James Reynolds, nükleer programı nedeniyle BM yaptırımları altında bulunan İran'ın, Batı'nın izole etme çabalarına karşılık vermeye çalıştığını belirtiyor.

Gözler Mursi'de

Zirvenin en dikkat çekici yanı, Hüsnü Mübarek'in 30 yıl oturduğu koltuğundan indirilmesinin ardından Cumhurbaşkanı olan Mursi'nin katılımcılar arasında olması.

Mübarek'in 1979'da İsrail ile barış anlaşması imzalaması üzerine, Tahran'da yeni kurulan molla rejimi, Kahire ile ilişkilerini kesmişti.

Havalimanında İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hamid Bakai tarafından karşılanan Mursi, medya kuruluşlarının ilgi odağına oturdu bile.

Mursi'nin üyesi olduğu Müslüman Kardeşler hareketinin dış ilişkiler birimi BBC'ye yaptığı açıklamada, amaçlarının "Tahran ile ilişki biçimini belirgin olarak değiştirmek değil, normalleştirmek olduğunu" belirtti.

Diğer yandan, BM Genel Sekreteri'nin zirveye katılıyor olması, ABD tarafından "garip" diye nitelendirildi.

İran'ın dini lideri Ali Hamaney ve Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile görüşen Ban, Meclis Başkanı ile görüşmesinde ise sözünü sakınmayarak, "İran'daki insan hakları ihlalleri nedeniyle derin kaygı duyduğunu" söyleyiverdi.

Suriye krizi

Tabi ki zirvenin gündeminin en üst sırasında, Suriye krizi bulunuyor.

Zira İran, bir buçuk yıldır muhalefet gösterilerini ve silahlı isyanı bastırmaya uğraşan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın güç aldığı en yakın müttefiği.

Hatta ABD İran'ı, rejim yanlısı milis güçlerine askeri eğitim vermekle suçluyor.

Ban'ın sözcüsünün aktardığına göre, BM Genel Sekreteri, Hamaney ve Ahmedinejad'dan, "Suriye liderliğine acilen şiddeti durdurması için baskı yapmasını" istemiş.

Hamaney'in makamından verilen karşılık ise "Krizi çözmenin yolu, Suriye'deki isyancılara silah akışının durdurulmasıdır" şeklinde oldu.

Soğuk Savaş'ın tarafları olan Sovyetler Birliği ve ABD'nin egemenliğine karşı 1961'de kurulan Bağlantısızlar Hareketi üç yılda bir toplanıyor.

Ancak Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla Soğuk Savaş'ın bitmesinin ardından, hareketin uluslararası arenadaki varlığı iyice zayıfladı.