BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Mısır lideri Mursi'den diyalog çağrısı

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, anayasa referandumun ardından yaptığı ilk konuşmada, tüm siyasi partilerin ulusal diyalog sürecine dahil olmaları çağrısında bulundu. Mursi, önceliklerinin ekonomik kalkınma olduğunu söyledi.

Abone ol

Mısır’da tartışmalı anayasa referandumunun ardından ilk defa halka seslenen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, yeni anayasayı onaylayan Mısırlılara teşekkür edip, siyasi partilere ulusal diyalog sürecine katılmaları çağrısında bulundu.

Mısır devlet televizyonuna konuşan Mursi, önceliklerinin ekonomi olduğunu ve gerekli görüldüğü halde kabinede değişikliklere gidilebileceğini söyledi.

Tartışmalı anayasa referandumunun resmi sonuçlarına göre, seçmenlerin yüzde 63’ü ‘evet’ oyu kullandı.

Muhalifler, anayasa taslağının ‘İslamcı’ olduğunu savunurken, diyalog çağrılarını da ‘ciddi olmadığı’ gerekçesiyle reddetti.

Ana muhalefet koalisyonu sözcüsü, Hüsnü Mübarek karşıtı gösterilerin ikinci yıldönümüne denk gelen 25 Ocak’ta Kahire’nin Tahrir Meydanı’nda ve diğer bölgelerde protesto gösterileri düzenlenebileceğini söyledi.

Müslüman Kardeşler kökenli Cumhurbaşkanı Mursi, anayasa referandumunun onaylanmasını ‘tarihi bir gün’ olarak nitelerken, Mısır’ın işgalci, kral veya devlet başkanı tarafından dayatılmayan ‘bağımsız bir anayasaya sahip olduğunu’ ifade etti.

Mursi, yeni anayasayla birlikte Mısır’ın, güvenlik ve istikrar getirecek yeni bir döneme adım atabileceğini belirtti.

Öncelik ekonomi

Ekonominin önceliği olduğunu ifade eden Mursi, yatırımlar için bir teşvik paketi hazırlığında olduğunu duyurdu.

İskenderiye'de Mursi yanlısı gösteriler düzenlendi.

Mursi, “Tüm çabalarım zorlu bir dönemden geçen ama büyümeye yönelik büyük fırsatlar barındıran Mısır ekonomisini canlandırmak için olacak. Bunun için gereken tüm değişiklikleri yapacağım” diye konuştu.

Hükümetin vergi artırımına ve kesintilere gitmeye hazırlandığı bir dönemde Mısır para biriminin dolar karşısındaki değeri son sekiz yılın en düşük seviyesine indi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poors da Mısır’ın uzun vadeli kredi notunu bir basamak indirerek B’den B-’ye çekti.

Mursi, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada ulusal diyalogun gelecekte karşılaşılacak zorlukların üstesinden gelebilmek için gerekli olduğunu belirtip, tüm siyasi partilerin uzlaşı sürecine katılması çağrısında bulundu.

Mursi, bazı hatalar yapıldığını kabul edip, hiçbir zaman ülke çıkarlarına aykırı kararlar almayacağını vurguladı.

Muhalefet pes etmiyor

Mursi’nin konuşmasının ardından muhalif Ulusal Kurtuluş Cephesi sözcüsü Hüseyin Abdülgani, hükümeti ‘din adına despot bir tiranlık’ yaratmaya çalışmakla suçladı.

Abdülgani, diyalog çağrılarının ‘ciddi olmadığını’ söyledi.

Kayıtlı seçmen sayısının 52 milyon olduğu Mısır’da anayasa referandumuna katılım oranı yüzde 32.9 oldu.

Sandıktan ‘evet’ oyunun çıktığı referanduma muhalifler karşı çıkıyordu.

Muhalif gruplar, yeni anayasanın İslami değerleri öne çıkardığını, kadınları ve Hıristiyanları yeterince temsil etmediğini savunuyor.

Kahire’den bildiren BBC muhabiri Bethany Bell, muhalefetin seçim kampanyaları süresince ve mecliste anayasaya karşı mücadele etmeye devam edeceğini belirtti.