Mısır Kahire'deki El-Muiz Caddesi Osmanlı'nın izlerini taşıyor!
Mısır'ın başkenti Kahire'deki El-Muiz Caddesi, tarihin derin izlerini taşıyor. Caddede Osmanlı ve Memlük döneminden kalma tarihi yapılar özellikle dikkati çekiyor.
Mısır'ın başkenti Kahire'deki El-Muiz Caddesi, âdeta bir açık hava müzesi görünümünde. Caddede Osmanlı ve Memlük döneminden kalma tarihi yapılar özellikle dikkati çekiyor. Mısır'ın neredeyse bütün şehirlerinde Osmanlı ve Memlük dönemine ait ev, cami, saray, çeşme gibi farklı yüzlerce tarihi esere rastlamak mümkün.
Memlük (1250-1517) ve Osmanlı (1517-1922) dönemine ait tarihi eserler, Memlüklülerin de Türk ve Çerkez olmaları nedeniyle Türklerden kalma tarihi eserler olarak kabul ediliyor. Başkent Kahire'nin El-Ezher Üniversitesi, Hüseyin Camisi ve Han Halili gibi tarihi yapılarının yer aldığı Derrase bölgesinin hemen bitişiğinde yer alan El-Muiz Caddesi, kubbeli camileri, eski ticaret merkezleri, medreseleri ve sebilleri ile bir Türk kültür hazinesi durumunda.
1979 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınan Fatımiler dönemi Kahire'sinin merkezi konumundaki El-Muiz Caddesi, Emeviler, Memlüklüler ve Osmanlı döneminden kalma tarihi eserlere ev sahipliği yapıyor.
Hakim Bi-Emrillah Camisi: Kahire'deki Hakim Bi-Emrillah Camisi, Ahmed bin Tolon ve Amr bin As camilerinin ardından Mısır'daki en büyük üçüncü cami olarak kabul ediliyor. Yapımına 989 yılında başlanan cami, 1013 yılında Altıncı Fatımi Halifesi Hakim Bi-Emrillah döneminde ibadete açılmış.