Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, darbe sonrası Türkiye-Mısır ekonomik ilişkilerinin nasıl etkileneceğini açıkladı
Abone olEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Mısır'da ordunun yönetime el koyması nedeniyle Türkiye'nin üstlendiği, bu ülkenin ulusal enerji sisteminin diğer komşu ülkelere bağlanması işinin aksamayacağını söyledi.
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) tarafından Hilton Otel'de düzenlenen etkinlikte, enerji sektörü ve birlik temsilcileriyle bir araya gelen Yıldız, gazetecilerin, "Mısır'da ordunun yönetime el koymasının iki ülke ilişkileri ile enerji sektörü ve ekonomiye yansımaları olup olmayacağına" ilişkin sorusu üzerine değerlendirmelerde bulundu.
Yıldız, Türkiye'nin, Mısır'ın da aralarında bulunduğu 8 bölge ülkesinin, ulusal elektrik sisteminin birbirine bağlanması işini üstlendiğini hatırlatarak, şöyle konuştu:
"Bizim Mısır ile 8 ülkenin beraber olduğu bir enterkonneksiyonla alakalı bir iş birliğimiz var. Yani Suriye'den başlayan ve Mısır'a kadar giden iletim hatlarının yapılanmasıyla alakalı Türkiye'nin üstlendiği bir görev var. Bu master planı, bu ülkelerle Lübnan'da yaptığımız toplantıda, 8 ülkenin enterkonneksiyonunu Türkiye yapacaktı. Tabii ki orada görevde bir aksama düşünmüyoruz."
- Siyasi istikrarın önemi
Yıldız, Mısır'da yaşananları, "Demokrasiyle seçimle iş başına gelen bir yapının sarsılması işi" olarak nitelendirdi.
Bir ülkede siyasi istikrarın bozulmasının, ekonomiyi olumsuz olarak doğrudan etkilediğini ve ülkenin bir bütün olarak sıkıntı çekmesine yol açtığı gibi, bunun bölgesel ve global nitelikte etkilerinin bulunduğunu vurgulayan Yıldız, şunları söyledi:
"Ekonomiyle alakalı, döviz fiyatlarıyla alakalı ve bizim ekonomik dinamiklerimizle alakalı tesirlerinin olduğunu hep beraber görüyoruz. İster bir ülke bazında, ister bölge bazında, isterse global bazda bunların her birinin tesirlerini görüyoruz. Bizim o yüzdendir ki yıllardır bahsettiğimiz, 'siyasi istikrar, bir kristal vazo gibidir, onun çatlamamasına, onun ahengine, onun bütünlüğüne hep beraber dikkat etmemez lazım' dememiz bu yüzdendir. Siyasi istikrarın muhafaza edilmesine borçlu olanlar, yalnız iktidar partileri, o ülkenin yöneticileri değildir, o ülkenin sanayicileri, sivil toplum örgütleri, hangi partiye oy veriyor olursa olsun, hangi inanış içerisinde bulunursa bulunsun, siyasi istikrarın yapılanması partiler üstü bir kavramdır. O yüzden ben, bu açıdan, enerji sektörü açısından, ekonomik sonuçları açısından, bunu son derece önemli buluyorum."
- "Sanayicilerin sorunlarına kayıtsız kalamayız"
Yıldız, basına kapalı gerçekleştirilen toplantının açılışında ise sanayicilerin enerji sektörüyle ilgili sorunları varsa bunları yerinde tespit edip çözüm üretmek üzere tüm eneji sektörü bileşenlerinin de katılımıyla sanayicilerle bir araraya geldiklerini belirtti.
Bu noktada, İzmir ve bölgesinin, tükettiğinden fazla üreten bir yapısıyla önem arz ettiğini dile getiren Yıldız, "Bu ihracatı, bu sanayileşmeyi gerçekleştiren sizlerin, varsa problemlerine kesinlikle kayıtsız kalmamak, bunları çözmek görevimiz" dedi.