Mısır'ın başkenti Kahire'de onbinlerce kişi Hüsnü Mübarek yönetimini deviren gösterilerin başlamasının yıldönümünde Tahrir Meydanı'nda toplandı.
Abone olMısır'ın başkenti Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in görevi bırakmasına yol açan gösterilerin başlamasının birinci yıldönümünde yine onbinlerce kişi toplandı.
Meydandaki kalabalığın bir kısmı, İslamcı partilerin Mübarek sonrası dönemde yapılan ilk genel seçimlerdeki başarısını kutlarken, bir kısmı da ek siyasi reformlar talep ediyor.
Meydanda dün gece toplanmaya başlayan protestoculara sabah binlercesi daha katıldı.
Kahire'deki BBC Muhabiri Jon Leyne, eylemde havanın barışçıl olduğunu ve siyasi bir protestodan çok, bir sokak partisine benzediğini söylüyor.
Geceyi meydanda geçiren protestocular, yönetimdeki askeri konsey aleyhine sloganlar attı.
Reuters Haber Ajansı'na konuşan Halid Abdullah adlı bir eylemci, "Mısır ordusu Tahrir'de bizi öldürdü ve bunu söylemekten korkmuyorum. Ordu ve polis bizi katletti ve devrimin sesini kısmaya çalıştılar. Ama size söylüyorum, devrimin sesi susturulamayacak" dedi.
Meydandaki bazı gruplar da, "Kahrolsun askeri yönetim. Zafere kadar devrim, tüm Mısır sokaklarında devrim" şeklinde sloganlar attı.
Olağanüstü hal
Askeri yönetimin lideri Mareşal Muhammed Hüseyin Tantavi, 1967'deki savaştan bu yana yürürlükte olan olağanüstü hal uygulamasının kaldırıldığını açıkladı.
Ancak Tantavi, yasaların 'eşkıyalık' yapanlara yine uygulanacağını söyledi, ancak ayrıntı vermedi.
Askeri yönetim, sivil yönetime geçiş için eylem yapanlara müdahaleyi meşru göstermek için bu eylemcileri 'eşkıya' diye tanımlıyor.
Olağanüstü hal yasalarının kaldırılması, Tahrir'deki eylemlerin başlıca taleplerinden biriydi.
Mübarek 30 yıla yaklaşan iktidarı sırasında defalarca bu yasaları kaldırma sözü verdi, ancak sözünü hiç yerine getirmedi.