BIST 8.590
DOLAR 34,35
EURO 37,44
ALTIN 3.017,85
HABER /  GÜNCEL

Mısır: Arabuluculuk çabaları yoğunlaştı

Amerikalı senatörler John McCain ve Lindsey Graham siyasi krize çözüm bulmak amacıyla Mısır'da temaslar yürütüyor. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı William Burns de Müslüman Kardeşler'in Başkan Yardımcısı Hayrat El Şatır'la hapishanede görüştü.

Abone ol

Amerikalı senatörler John McCain ve Lindsey Graham siyasi krize çözüm bulmak amacıyla Mısır'da temaslar yürütüyor.

Pentagon'un açıklamasına göre Savunma Bakanı Chuck Hagel, Mısır Genelkurmay Başkanı Abdülfettah El Sisi'ye Amerikalı ve Avrupalı temsilcilerin arabuluculuk sürecinde kaydettikleri ilerlemeyi değerlendirmesini istedi.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı William Burns de Müslüman Kardeşler'in Başkan Yardımcısı Hayrat El Şatır'la hapishanede görüştü.

Mısır'da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin darbeyle devrildiği 3 Temmuz'dan bu yana siyasi kriz yaşanıyor.

Müslüman Kardeşler üyesi Mursi, mahkeme kararıyla bilinmeyen bir yerde gözaltında tutuluyor.

Binlerce kişinin katıldığı gösterilerde Mursi'nin göreve iadesi talep ediliyor.

Günlerdir Adeviyye Meydanı ve Nahda Meydanı'nda kamp kuran Mursi yandaşlarını dağıtma planları gerginliği artırdı.

Güvenlik güçleriyle çatışmalarda 100'den fazla Mursi yandaşı öldürüldü. 27 Temmuz'da Adeviyye yakınlarındaki gösterilerde 80'den fazla kişi ölmüştü.

'Ordu siyasetten çekilmeli'

Amerikalı senatörler John McCain ve Lindsey Graham iki günlük temasları için dün akşam saatlerinde Kahire'ye gitti.

İki senatör, Hüsnü Mübarek'in 2011'de devrildiği ayaklanmadan sonra birkaç kez Mısır'ı ziyaret etmişti.

Senatör Graham, Mısır ordusunun bir an önce siyasetten çekilmesi gerektiğini belirterek aksi halde bu ülkenin her yıl ABD'den aldığı 1,3 milyar dolarlık askeri yardımın riske gireceği uyarısında bulundu.

Kahire'de bulunan BBC muhabiri Caroline Wyatt Müslüman Kardeşler'in de işinin zor olduğunu belirtiyor.

Şatır: Benle değil Mursi'yle görüşün

Muhabirimiz, Müslüman Kardeşler'in protestoları sona erdirmesi durumunda tabanıyla ters düşeceğini, eylemlere devam edilmesi halinde de Mısır kamuoyunu daha fazla karşısına alacağını ve protestoların kanlı bir şekilde bastırılması riskini artıracağını belirtiyor.

Mursi'nin devrilmesinden sonra Başkan Muhammed Bedii ve Başkan Yardımcısı El Şatır dahil Müslüman Kardeşler'in bazı üst düzey yetkilileri gözaltına alınmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında Burns başkanlığındaki bir heyetin "daha fazla şiddet yaşanmasını önlemek, gerilimi düşürmek ve demokratik yollarla seçilmiş bir hükümetin kurulmasını kolaylaştırmak amacıyla" El Şatır'ı ziyaret ettiği belirtildi.

Ancak, El Şatır'ın heyetin Mursi'yle görüşmesi gerektiğini söyleyerek görüşmeyi erken bitirdiği belirtiliyor.

Müslüman Kardeşler sözcüsü Cihad El Haddad'a göre El Şatır, heyete konuşacak konumda olmadığını ve Amerikalıların sorularını Mursi'ye yöneltmesi gerektiğini söyledi.

Sözcü Twitter mesajında krizin anahtarının Mursi'de olduğunu, anayasal meşruiyetin alternatifi bulunmadığını belirtti.

'Kabul edin, Mursi dönmeyecek'

El Haddad, Reuters ajansına yaptığı açıklamada da Müslüman Kardeşler'in, Amerikalıların "Muhammed Mursi'nin cumhurbaşkanı olarak geri dönmeyeceği gerçeğini kabullenmeleri" yolundaki telkinini reddettiklerini söyledi.

Geçici hükümetin protestoların sona erdirilmesi çağrısında bulunmaları halinde Müslüman Kardeşler liderlerini serbest bırakmaya ve bakanlıklar önermeye hazır olduğu yönünde haberler var.

Ancak bir başkanlık danışmanı böyle bir teklifin yapıldığını reddederken Mursi yandaşları da devrik cumhurbaşkanının göreve iade edilmesi dışında hiçbir şeyin kendilerini ikna edemeyeceğini vurguladı.